LinkedInYouTubeTwitter

Van broedplaats naar cohesie?

OnderzoekCreatieve broedplaatsen dragen maar beperkt bij aan de sociale cohesie in achterstandswijken. Dat concludeert Julia de Jong in haar onderzoek naar twee creatieve broedplaatsen in Utrecht en Amsterdam.

 

Julia deed dit onderzoek ter afronding van haar studie Sociale Geografie aan de Universiteit Utrecht. In haar scriptie beschrijft ze de ervaringen èn percepties van bewoners en betrokkenen met creatieve broedplaatsen Eiland8 (Kanaleneiland-Noord, Utrecht) en HW10 (Slotervaart, Amsterdam).

 

Interactie met de omgeving
Ze omschrijft drie typen broedplaatsen, gekeken naar hun relatie met de omgeving; ‘Expose’, ‘Attract’ en ‘Interact’ en richt zich vervolgens op de zogenaamde ‘Interact’-broedplaatsen, die via wijkprojecten proberen de interactie tussen broedplaatsgebruikers en buurtbewoners te verbeteren.

Van de veronderstelde effecten op de wijk heeft ze helaas niets kunnen vinden. Ondanks de ambities hielpen de initiatieven meer de eigen groep (creatieve ondernemers) vooruit dan dat er interactie tot stand kwam met mensen uit de wijk.

 

Ze onderzocht twee cases die in meerdere opzichten van elkaar verschillen, zoals weergegeven in onderstaand schema:

Infographic scriptie Julia de Jong

Julia voerde haar onderzoek uit tijdens een stage bij Bouwstenen voor Sociaal. Vanuit Bouwstenen waren we vooral benieuwd naar de sociale effecten van transformatieprojecten voor de omgeving.

 

Meer informatie

 

Bouwstenen-activiteiten

  • Voor de Najaarsbijeenkomst is een publicatie over waarde in de maak. Het gaat daarbij om zowel om de economische als de maatschappelijke waarde van maatschappelijk vastgoed. Zie hier de website van de Najaarsbijeenkomst

 

Najaarsbijeenkomst 2015

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.