De in juni 2015 uitgebrachte Scholenbouwatlas geeft een mooi en uitbundig beeld van gerenoveerde schoolgebouwen. De beelden laten zien dat er veel kan.
Het architectenboek, dat door Nai010 is uitgegeven, begint met een aantal wel erg algemene inleidingen over het onderwijs. Tussen de vele woorden worden een paar duidelijke boodschappen meegegeven:
- Er zijn veel argumenten om renovatie te verkiezen boven nieuwbouw
- De praktijk laat zien dat het renoveren (anders) kan en ook gebeurt
- Er is te weinig geld en te weinig kennis bij betrokken partijen om het goed te doen
- Verbouw niet te specifiek
- Staar je niet blind op clustering
- Leg meer verbinding met de wijk
- Denk niet dat renovatie eenvoudig is
Verbouwen en verheffen
Guido Wallagh laat in zijn hoofdstuk zien hoe verschillend het verheffingsideaal heeft uitgepakt in de stedelijke vernieuwing en in het onderwijs; interessant om te lezen.
Vanaf bladzijde 68 tot 300 wordt getoond welke ruimtelijke verbouw-oplossingen er zijn voor het nieuwe leren. Daar zitten mooie oplossingen tussen en plaatjes van oude gebouwen die prachtig zijn opgelapt. Ook zijn er aanbouwen en nieuw toegevoegde gebouwen in het boek te vinden. De beelden laten een grote verscheidenheid aan oplossingen zien. Een aanrader voor wie wil verbouwen.
Ruimtelijke competenties en geld
De oplossingen tonen tevens aan welke competenties nodig zijn om een oud gebouw te transformeren naar de eisen van deze tijd; het vermogen om ruim en ruimtelijk te denken. Architecten kunnen dat.
Jammer genoeg geeft het boek geen goed beeld van de verbouwkosten (het overzicht op pagina 318-319 is zeer summier) en wordt niet ingegaan op de (verbeterde?) exploitatiekosten. De foto’s van de scholen en het omvangrijke boek geven de indruk dat er vooralsnog voldoende geld is voor scholen(ver)bouw in Nederland.
Kennismaking
Het boek is een mooie kennismaking met de nieuwe werkelijkheid; niet bouwen maar verbouwen. En verder nodigen we Michel Geertse graag uit om kennis met ons te komen maken.
Meer informatie
De Scholenbouwatlas is te bestellen via Nai010 Uitgevers.
Zie ook:
- Artikel Renovatie goede optie voor beter schoolgebouw (Schoolfacilities, mei 2015)
- Column Oude scholen beter voor vernieuwing (Binnenlands Bestuur, mei 2015)
- Bericht over kerk en kindcentrum (Bouwstenen, februari 2015)
- Bericht 100 hergebruikte scholen (Bouwstenen juli 2013)
- Casestudie: School en buurt kunnen meer voor elkaar betekenen (Kopgroep, juni 2010)
Reactie toevoegen