LinkedInYouTubeTwitter

Beperkt gebruik snelle procedure

Wet moet werkenSinds november 2014 kan de vergunningsprocedure bij transformaties snel worden doorlopen. Nu, een half jaar later, lijkt de vaart er nog niet echt in te zitten.

 

In principe is het sinds november 2014 mogelijk binnen acht weken een vergunningsprocedure te doorlopen voor een uitbreiding of transformatie die afwijkt van het bestemmingsplan. We waren benieuwd of deze supersnelle procedure in de praktijk ook wordt toegepast en vroegen het aan het werkveld.

 

Onbekend
De algemene indruk bij diverse mensen uit het gemeentelijke werkveld, het Expertteam Transformatie en van juridische adviesbureau's is dat de procedure nog nauwelijks wordt toegepast. Oorzaak hiervan is naar hun indruk dat bedrijven en corporaties nog amper bekend zijn met de mogelijkheden. Ook binnen gemeenten worden de mogelijkheden naar hun mening nog lang niet altijd onderkend.

 Pizzeria tijdelijk in leegstaand deel cultureel centrum

Pizzeria in cultureel centrum
Dat geldt niet voor de gemeente Zeevang. Daar is in februari  2015 het besluit genomen om met toepassing van de nieuwe regels tijdelijk een pizzeria toe te staan in een leegstaand deel van een cultureel centrum. Als tip kan de gemeente meegeven om in een vroegtijdig stadium dit nieuwe gebruik bouw- en brandtechnisch te laten toetsen. Dan kom je niet voor verrassingen te staan en het maakt de afhandeling van de omgevingsvergunning ook eenvoudiger.

 

Ook grote uitbreidingen
De nieuwe regels gelden ook voor uitbreidingen. Jeroen Brinkman van Poelmann van den Broek Advocaten wil bedrijven en corporaties als tip meegeven om aan de vooravond van een project goed te (laten) onderzoeken of de gewenste wijziging of uitbreiding past binnen het gewijzigd Besluit. Brinkman: “Belangrijk daarbij om te weten is dat binnen de nieuwe regels ook grote uitbreidingen mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de uitbreiding van een ziekenhuis in Den Haag met een compleet nieuwe vleugel.”

 

Jeroen Brinkman, Poelmann van den Broek AdvocatenOpnieuw aangevraagd
Zijn kantoor is betrokken geweest bij de transformatie van een kantoor naar woningen in Arnhem en een kwestie in Malden. In beide gevallen is in overleg met de gemeente beoordeeld dat de betreffende procedure gebruikt kon worden. In Arnhem is om die reden de aanvraag voor de omgevingsvergunning uitgesteld tot na 1 november 2014. In Malden is zelfs een eerder aangevraagde vergunning ingetrokken en na 1 november 2014 opnieuw ingediend om gebruik te kunnen maken van de snelle procedure.

 

Inperking door gemeentelijk beleid
Jeroen Brinkman: “Wat wij vastgoedpartijen ook mee willen geven is goed te kijken naar het gemeentelijk beleid. Een aantal gemeenten heeft beleid over de invulling van de wettelijke mogelijkheden. Soms beperkt dat beleid de mogelijkheden. Zo hanteert bijvoorbeeld de gemeente Nijmegen een stedenbouwkundige matrix om te beoordelen of een uitbreiding of bijgebouw wordt toegestaan.”

 

Niet altijd happig
Er zijn ook gemeenten en corporaties die er niet zo happig op zijn om leegstaande panden te transformeren naar woningen, bijvoorbeeld omdat ze zelf grondposities of andere woningbouwplannen hebben. Ook is niet altijd helder of en hoe de woningen in de getransformeerde panden meetellen in het kader van de woonafspraken tussen gemeente en de provincie (de z.g.n. woningcontigenten).

 

Meer informatie

  • Artikel ‘Transformatie steeds makkelijker’, afkomstig uit de publicatie Maatschappelijk vastgoed in de etalage’ (Bouwstenen, december 2014)
  • Oproep (en reacties) op LinkedIn naar ervaring met snel tijdelijk ander gebruik, nieuwe reacties zijn welkom

 

Bouwstenen-activiteiten

 

Bestanden

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.