Leegstaand vastgoed wordt steeds vaker bottom-up getransformeerd tot woningen. Via een maatschappelijke aanbesteding worden (woon)collectieven uitgedaagd om in te schrijven.
Scholen zijn van oudsher in trek om tot woningen te transformeren. Steeds vaker wordt ook ander maatschappelijk vastgoed getransformeerd. Er zijn volop voorbeelden. Zo wordt in Amersfoort een bibliotheek getransformeerd tot woningen door een bewonersgroep op leeftijd en zoekt Tilburg ondernemende initiatieven die Het Ketelhuis in de Spoorzone een passende invulling kunnen geven.
Gelijke spelregels
Steeds vaker wordt dit vastgoed verkocht via maatschappelijke aanbesteding waarbij de spelregels voor inschrijving voor alle partijen gelijk zijn. Dit biedt ook bewonerscollectieven de gelegenheid in te schrijven. Belangrijk is dat inschrijvers de transformatie kunnen financieren. Er zijn kapitaalintensieve en kapitaalextensieve vormen van transformeren. Ook die laatste komt steeds vaker voor, bijvoorbeeld in de vorm van kluswoningen of broedplaatsen.
Beschikbaar budget
Het totale palet aan initiatieven van onderop kan worden ingekleurd aan de hand van twee dimensies:
1. Initiatieven verschillen in de mate van beschikbaarheid van kapitaal; sommigen hebben veel geld, anderen nauwelijks.
2. En zij verschillen in het karakter van de nieuwe functie; sommige initiatieven hebben een publiek karakter, anderen zijn sterk op zichzelf georiënteerd (introvert).
In bijgaand artikel, afkomstig uit de Bouwstenen-publicatie ‘Maatschappelijk vastgoed in de etalage’, worden de verschillende bottom-up initiatieven uit het schema toegelicht.
Alternatieve aanwendbaarheid
Leegstaande scholen, buurthuizen en ander maatschappelijk vastgoed zijn vaak prima te transformeren naar woningen. De gebouwen staan veelal midden in de wijk, hebben een groot accommodatievermogen en hebben over het algemeen een goede bouwtechnische staat. De luchtkwaliteit, bij scholen vaak een probleem, is geen probleem als het voor wonen wordt gebruikt, vanwege de lagere gebruiksintensiteit.
Wonen vaak enige optie
Komende jaren komt er landelijk heel veel ruimte vrij. Alleen in het wonen wordt voor de langere termijn een tekort geraamd. De regionale verschillen zijn groot.
Meer informatie
- Informatiepagina over Herbestemmen, transformeren en renoveren, incl. Amsterdams onderzoek naar transformatie scholen en verschillende transformatievoorbeelden
- Informatiepagina over Verkoopstrategieën voor leegkomend vastgoed (o.a. maatschappelijk aanbesteden)
- Wijkonderneming.nl
- Informatiepagina over Buurtcentra (ook zelfbeheer en wijkondernemingen)
- De publicatie 'Maatschappelijk vastgoed in de etalage' (Bouwstenen, december 2014)
Bouwstenen-activiteiten
- Op donderdagmiddag 21 mei komt het Bouwstenen-netwerk Gemeenten, voorzieningen en vastgoed samen rond het thema 'Bottom-up ontwikkelingen rond voorzieningen en vastgoed'. Kennismakers zijn van harte welkom, we zien uw aanmelding dan graag tegemoet.
- Bijeenkomst Verder met wegwerken overmaat, op dinsdagmiddag 9 juni, waarin onder meer de bottom-up ontwikkeling aan bod komt.
Reactie toevoegen