LinkedInYouTubeTwitter

Samen bouwen aan spelregels

SpelregelsTientallen gemeenten gaan in Bouwstenenverband vaart maken met het ontwikkelen van spelregels voor het vastgoedmanagement. Wethouder Patrick van Lunteren van Breda nodigt ook andere gemeenten uit actief mee te doen.

 

 

Breda was destijds de eerste gemeente die spelregels ontwikkelde voor haar vastgoedmanagement. Medewerkers van de afdeling vastgoed stelden spelregels voor vastgoedbeheer op, onderverdeeld in eigendom, exploitatie, beheer en onderhoud. Inmiddels is er een versie 2.0, maar het kan nog beter. 

 

Wethouder Patrick van Lunteren, BredaWiki-droom
Wethouder Patrick van Lunteren: “Onze droom was een soort Wikipedia voor Vastgoedbeheer. Tijdens een bijeenkomst van de Chefs Vastgoed van Bouwstenen in oktober 2014 hebben we die wens geuit, om te komen tot meer algemene spelregels voor vastgoedbeheer, in een soort wikipedia-omgeving, waar iedereen aan bijdraagt. Iedere gemeente heeft immers dezelfde uitdagingen op het gebied van vastgoedbeheer.”

 

Voordeel op voordeel
Meer uniforme spelregels voor vastgoedbeheer bieden volgens wethouder van Lunteren verschillende voordelen: je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden, het maakt interpretatie niet langer persoonsafhankelijk en biedt gemeenten ook de kans om beter onderbouwd met externe partijen te communiceren. Van Lunteren: “En - misschien wel het allerbelangrijkste - je spreekt voortaan dezelfde taal, binnen de gemeente, de afdelingen onderling en tussen de gemeenten onderling.”

 

De keurmerken van de ChefsSamen sterk
Inmiddels zijn meer gemeenten aan de slag met het ontwikkelen van spelregels en is ook in Bouwstenenverband een actie opgepakt om te komen tot meer algemeen bruikbare (referentie)spelregels, zodat niet iedere gemeente bij nul hoeft te beginnen. Dit is met name interessant voor de middelgrote en wat kleinere gemeenten die niet zelf de capaciteit in huis hebben om hierin een slag te maken, bleek ook tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen. Zij kunnen vrij eenvoudig aansluiten bij hetgeen binnen Bouwstenen wordt ontwikkeld, samen met ruim 30 Chefs Vastgoed en een speciaal hiervoor in het leven geroepen redactieteam. 

 

Meer vaart
Om meer vaart te kunnen maken bij het ontwikkelen van de referentieregels hebben diverse gemeenten extra geld in de Bouwstenen-pot gestopt en is gezamenlijk een adviseur/penvoerder ingehuurd, om zo snel mogelijk de eerste versie van de referentieregels op de Bouwstenen-site te krijgen. Deze regels staan altijd open voor verbetering en iedereen kan daaraan zijn bijdrage leveren.

 

Eigen spelregels

Daarnaast organiseren we in Bouwstenenverband een aantal werkbijeenkomsten die erop zijn gericht de referentieregels te vertalen naar spelregels voor de eigen gemeente. Van Lunteren: “De toegevoegde waarde van het Bouwstenen-platform is dat de expertise wordt samengevoegd. Wij nodigen iedereen uit om aan te sluiten. Dat komt uiteindelijk het resultaat alleen maar ten goede.”

 

Lees hier het interview met wethouder van Lunteren van Breda over de spelregels; o.a. over het ontstaan, de voordelen, ambitie en oproep mee te doen.

 

 

Meer informatie op de website

 

Meedoen met het ontwikkelen van (eigen) spelregels

  • Voorstellen voor verbetering doen via de website of LinkedIn-groep van Bouwstenen
  • In Bouwstenenverband en met steun van het redactieteam (gemeentelijke ervaringsdeskundigen)  spelregels voor de eigen gemeente ontwikkelen, door mee te doen aan de werkgroep ‘Spelregels Vastgoedmanagement’. De eerste bijeenkomst (uit een serie van drie) vindt plaats op vrijdag 12 juni 2015.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.