Samen met gemeenten, bbn en de provincie Utrecht is een routekaart ontwikkeld waarmee stap voor stap wordt gekeken welke invulling kan worden gegeven aan een gebouw dat leeg staat of leeg komt. Veel gemeenten herkennen de stappen uit de routekaart en doorlopen die in de praktijk ook, zij het vaak impliciet. De meerwaarde van de routekaart is dat de stakeholders worden benoemd, dat de stappen expliciet worden gemaakt en dat het houvast biedt bij de vergelijking van opties, ook financieel. Meerdere stakeholders Overkoepelend boven deze vier stakeholders bevindt zich het (gemeente)bestuur met de (gemeente)begroting als belangrijk sturingsinstrument. De juiste vragen Maatschappelijk vastgoed in de etalage Lees hier het volledige artikel.
Meer informatie
De routekaart is een multidisciplinair analysemodel dat de beschikbaarheid van meerdere interne stakeholders veronderstelt, die elk voor hun eigen beleidsterrein een visie op de korte en langere termijn in kunnen brengen. Die stakeholders zijn de beleidsdiensten, de gebruikers, de eigenaar en veelal ook de beheerder van het vastgoed en de interne dienst die zich bezig houdt met Ruimtelijke Ordening binnen de gemeente.
Wanneer deze stakeholders rond de tafel zitten, kunnen zij zich voor een individueel leegkomend object een aantal vragen stellen. Vragen naar gebruik, beleid, strategie, leefbaarheid, opbrengst en sloop. Deze vragen hebben een onderlinge hiërarchie en kunnen telkens met ja of nee worden beantwoord. Het geheel is overzichtelijk gemaakt in onderstaande routekaart.
De routekaart is ontwikkeld samen met de vastgoedprofessionals die binnen Bouwstenen actief zijn en is breed verspreid via de Bouwstenen-publicatie ‘Maatschappelijk vastgoed in de etalage’, waarin ontwikkelingen en ideeën rond de overmaat in het maatschappelijk vastgoed aan bod komen vanuit verschillende perspectieven. Bijgevoegd artikel uit diezelfde publicatie gaat uitgebreid in op het gebruik van de routekaart en op de route-ervaringen van verschillende gemeenten in de praktijk.
Reactie toevoegen