Schoolbesturen die met energiebesparing aan de slag willen, zien al gauw door de bomen het bos niet meer. Veel informatie, techniek, voorbeelden, prijzen en partijen, maar wat was ook alweer de vraag?
Door die veelheid aan info en acties van buiten is het lastig de eigen vraag helder te krijgen. Daarbij is er nogal wat veranderd nu besturen in het primair onderwijs verantwoordelijk zijn geworden voor het buitenonderhoud.
Urgentie door overheveling
Robbert Jan Piet, lid Raad van Bestuur bij Ronduit Openbaar Onderwijs in Alkmaar e.o.: “Onze duurzaamheidsambities zijn nog niet uitgekristalliseerd. Maar schoolbesturen zien wel dat de boel vastloopt. Dat we bijvoorbeeld het buitenonderhoud overgedragen hebben gekregen van 40 jaar oude gebouwen, zonder financiële reserves. Er is dus een grote urgentie om het anders te doen. Je wilt als schoolbestuur niet dat onderwijsgeld naar de huisvesting lekt.”
Aanscherpen van de vraag
Hoe laat zich dat vertalen in acties en een slim en energiezuinig huisvestingsplan? Binnen het netwerk van Bouwstenen is steeds meer het besef ontstaan dat het werkveld eerst zelf haar belang, ambities en vragen helder moet zien te krijgen, alvorens tussen de bomen het bos weer te zien. Ingrid de Moel van Bouwstenen: “Die les hebben we geleerd. We hebben daarom afgesproken dat we elkaar scherper gaan bevragen, zodat we ook de markt en andere aanbieders beter kunnen bevragen.”
Niet pasklaar
Robbert Jan Piet en Wichert Eikelenboom (Voila) hebben het initiatief genomen samen met andere schoolbesturen in gesprek te gaan hoe ze zelf meer grip krijgen op de vraagstukken rond energiebesparing en duurzaamheid. Een pasklare oplossing voor alle scholen zal er waarschijnlijk niet zijn; elke school en elke situatie is weer anders. Maar schoolbesturen kunnen elkaar wel helpen bij het aanscherpen van de vraagstelling.
Meer informatie
- Informatiepagina’s rond Duurzaam en Fris
Bouwstenen activiteiten
- 15 april: Bijeenkomst speciaal voor schoolbesturen, gericht op het scherp krijgen van hun belang bij en agenda voor energiezuinige huisvesting
- Bouwstenen-werkgroep Verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed
Reactie toevoegen