LinkedInYouTubeTwitter

Vastgoedbeheer opnieuw geregeld

Professioneel opdrachtgeverschapSRO en de gemeente Amersfoort hebben voor de komende vijf jaar nieuwe afspraken gemaakt over het beheer van het gemeentelijk vastgoed. SRO ontzorgt en de gemeente heeft haar handen vrij om strategisch te sturen.

 

Volgens de nieuwe afspraken gaat SRO Amersfoort bv daarbij de gemeente zoveel mogelijk ontzorgen en ieder kwartaal voorzien van de juiste sturingsinformatie. De gemeente heeft daarmee de handen vrij om strategisch te sturen op de wenselijke voorraad en kwaliteit van het gemeentelijk vastgoed. Dit is vastgelegd in een Raamovereenkomst onroerende zaken. We hebben het dan over 350 onroerende zaken, variërend van ‘grondjes’ tot een MFA zoals het Eemhuis van 15.000 m2 cultuurvastgoed.

 

Wethouder Pim van den Berg (rechts) en directeur JanCor de Boer van SRO bij de ondertekeningThuis op alle markten
Gemeenten die het vastgoedbeheer willen uitbesteden, focussen meestal op het technisch vastgoedbeheer. Voor Amersfoort is het juist een voordeel dat SRO niet alleen al het onderhoud coördineert, maar ook het juridisch contractbeheer doet en de financiële informatie genereert. Daarnaast adviseert SRO bijvoorbeeld omtrent fiscaliteiten, verduurzaming en betere benutting van maatschappelijk vastgoed. SRO heeft ook de risicodragende exploitatie van de sportaccommodaties. Voor de meeste diensten is het tarief vast, zoals het tarief voor het beheer van een tijdelijk object. Ook het klachtenonderhoud van de ruimtelijke portefeuille is in een bedrag afgekocht.

 

Gemeten prestaties
Gemeente en SRO hebben voor 2015 een aantal prestaties afgesproken, die ieder kwartaal worden gemeten. Het gaat dan uiteraard over prestaties van het vastgoed, maar ook over klanttevredenheid, documentbeheer en dienstverleningsniveau. Mocht SRO niet aan deze prestaties voldoen, dan wordt dit geagendeerd bij de aandeelhouders.

 

Vooruitstrevend in de breedte
Nieuw - ook landelijk - is de enorme breedte van het gecontracteerde pakket, dus veel meer dan technisch beheer. Daardoor kan er een veel betere samenhang ontstaan in de dienstverlening van de vastgoedbeheerder. Ook bijzonder is het wederzijds vertrouwen, het bieden van ontwikkelingsperspectief en tegelijk het strikt toepassen van noodzakelijke prestatie-eisen. Deze prestatie-eisen worden van jaar tot jaar opnieuw vastgelegd.

 

SRO en de gemeente hebben het contract op 16 december ondertekend. 

 

De auteur van dit artikel is Marieke Prins. Marieke is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van dit contract en trekker van het nieuwe Bouwstenen-netwerk Vaklui in Vastgoed. Dit netwerk staat open voor vastgoedprofessionals werkzaam bij uiteenlopende organisaties.

 

 

Meer informatie

 

Bouwstenen-activiteiten

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.