LinkedInYouTubeTwitter

Gratis ruimte bestaat niet

Er bestaat vaak onduidelijkheid over de huurprijzen die gemeenten voor hun vastgoed vragen. Worden ze er rijk van?

In het kort; gemeenten maken kosten om de gebouwen in stand te houden en moeten rente over de investering (kapitaallasten) betalen. Op basis van dit soort kosten wordt de kostprijs van de gebouwen berekend. Annemieke Schuitemaker legt uit (16 minuten) hoe de gemeente Ede dat doet.

 

Marges

Gemeenten kunnen die kostprijs één op één doorberekenen aan de gebruiker van het pand (kostprijshuur), er iets bovenop doen, bijvoorbeeld bij commerciële verhuur, of vanaf halen, bijvoorbeeld bij maatschappelijke verhuur (= subsidie). Er kan ook een lagere huur worden gevraagd als de markthuur lager is dan de kostprijshuur.

Wie betaalt de rekening

De wijze waarop de kosten in rekening worden gebracht verschilt per gemeente. PO en VO scholen krijgen over het geen rekening (bekostiging vanuit het rijk). Bij andere gebruikers zoals theaters, bibliotheken en buurthuizen loopt de huur rechtstreeks via de vastgoedafdeling (de afdeling die de kosten maakt) of via een beleidsafdeling die huur en subsidie (al dan niet transparant) met elkaar kan verrekenen.

Huurkorting in tijden van corona

Als een gemeente in tijden van corona huurkorting geeft, moeten er dus intern afspraken worden gemaakt waaruit de korting wordt betaald. Om de gebouwen in stand te houden is minimaal de kostprijs nodig. Daar zit geen rek in.

Voorzieningen onder druk

In eerste instantie verleenden gemeenten in verband met corona vaak uitstel van betaling. Maar er zijn steeds meer gemeenten die tot huurkorting over gaan. Dat is geen gemakkelijk besluit omdat vastgoed daarmee een extra kostenpost wordt in een tijd dat gemeenten ook al met grote tekorten in bijvoorbeeld de jeugdzorg kampen. Met een huurkorting komt het voorzieningenniveau in veel gemeenten verder onder druk te staan.

 

 

Meedoen?

Dat kan! Word partner en Sluit je aan bij één van de netwerken, bijvoorbeeld Financiële experts of Beleid en vastgoed. Bel of mail voor meer informatie naar 033-2584337 of nieuws@bouwstenen.nl.

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.