LinkedInYouTubeTwitter

Rotterdam stelt orde op zaken

Bas Kurvers, wethouder RotterdamDe gemeente Rotterdam heeft na diverse incidenten orde op zaken gesteld rond het gemeentelijk vastgoedmanagement.

 

Rotterdam was lange tijd koploper gemeentelijk vastgoedmanagement. Zo’n vier jaar geleden kwam daar het klad in. Diverse incidenten volgden elkaar op.  

Vastgoedafdeling onder de loep

Afgelopen jaren zijn er een Raadsonderzoek, Rekenkameronderzoek en Organisatieonderzoek uitgevoerd om de oorzaak te achterhalen en verbeteringen door te kunnen voeren. Daarbij zijn de organisatiestructuur, de administratieve organisatie, de werkwijzen, het personeelsbestand, de bedrijfscultuur en het vastgoedbeheersysteem van de vastgoedafdeling stevig onder de loep genomen. Ook is een verbeterplan opgesteld.

Uitvoering verbeterd

Op basis van dit verbeterplan, de 'Uitvoeringsagenda Vastgoed' zijn diverse maatregelen getroffen en activiteiten opgestart. Met succes, zo blijkt uit de 'Review effecten Uitvoeringsagenda', die door TwynstraGudde is uitgevoerd en in mei 2020 door verantwoordelijk wethouder Bas Kurvers, aan de gemeenteraad is gestuurd.  

  • Scope en visie: Het interne opdrachtgeverschap is verbeterd. Er is meer duidelijkheid over de rol van de vastgoedafdeling. Medewerkers zijn klantgerichter en zakelijker geworden.
  • Vastgoedproces: De organisatie is efficiënter, klantgerichter en transparanter geworden. Er is meer inzicht in de begroting en oorzaken van afwijkingen daarvan.
  • Cultuur: Er is een betere werksfeer. De afdeling functioneert weer op het niveau van 2016.
  • Bedrijfsvoering: Deze is efficiënter.

Hermineke van BockxmeerTevreden over resultaten

Op onderdelen worden nog aanvullende acties uitgevoerd, maar al met al is er grote tevredenheid over de reeds behaalde resultaten, ook bij Hermineke van Bockxmeer, concerndirecteur Stadsontwikkeling van Rotterdam: “Ik ben er trots op dat de afdeling Vastgoed belangrijke veranderingen heeft weten door te voeren. De openheid en betrokkenheid van de afdeling heeft heel erg geholpen om de stappen te zetten die nodig waren. De collega’s van andere afdelingen en het bestuur weten ons te vinden en we mogen weer zichtbaar zijn. De kwaliteitsopgave is nog niet klaar. Ik vind het belangrijk dat we ons blijven verbeteren. Samen maken we de stad veerkrachtig en duurzaam.”

Succes zit hem in de operatie

Ook blijkt maar weer dat het succes van het gemeentelijk vastgoedmanagement in de operatie zit. En dat die continue aandacht verdient. Zo ben je een koploper, zo glipt het onder je handen weg en duurt het jaren om de zaak weer op orde te krijgen. 

 

 

Meedoen of kennis delen?

Dat kan. Word partner en sluit je aan bij één van de netwerken

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.