LinkedInYouTubeTwitter

Trainee werkt gewoon lekker mee

Image
Dennis Damink

Om te zorgen voor nieuwe instroom van medewerkers in het maatschappelijk vastgoed heeft de gemeente Tilburg enthousiast gereageerd op de mogelijkheid om met een trainee mee te doen aan het Bouwstenen-traineeprogramma. Dennis Damink, hoofd Vastgoedbedrijf gemeente Tilburg, vertelt hoe het afgelopen jaar is gegaan.

Trainee werkt gewoon mee

Dennis: ''Wij werken in Tilburg deels op het werk en deels vanuit huis of op locatie. Op kantoor bespreken we mogelijkheden en problemen bij gebiedsontwikkeling en onze vastgoedprojecten. We werken samen aan oplossingen en uiteraard drinken we een bak koffie met elkaar. Dat geldt ook voor Milan, onze trainee. In het begin was het wel even zoeken welk werk hem het beste past, maar inmiddels heeft hij zijn draai gevonden en werkt hij mee in allerlei projecten. Dat geldt ook voor het werkoverleg. Zo helpt hij mijn managementteam met het visualiseren van organisatiemodellen en het inrichten van de rollen, taken en verantwoordelijkheden op onze afdeling. Hij doet op allerlei fronten gewoon lekker mee. 

Zoeken wat werkt

Image
Milan van Bergen

''Het was eerst wel even zoeken welke opdrachten zo’n pas afgestudeerde aan kan. In het begin had Milan een collega als begeleider bij wie hij iedere dag zijn vragen kwijt kon. Daarna werd dat contact één of twee keer per week. Nu doen we het eens per maand. Dan bespreken we hoe het gaat. Om er in te komen zeg ik altijd: kijk goed om je heen en als je iets ziet wat je leuk vindt om te doen of uit te zoeken, schuif je aan. Bijvoorbeeld als er een technisch probleem bij een gebouw is, kan je dat uitzoeken en oppakken. Of juist een huisvestingsvraag of gebruikerswens. Het duurt even voor je weet wat voor beide partijen goed werkt.

Andere generatie

''Mensen die vorig jaar zijn afgestudeerd hebben vanwege corona niet echt veel projectonderwijs gehad; althans niet fysiek. Dat merken we in de praktijk. Dan komt een trainee niet zo goed tot z'n recht en krijgt de gemeente ook niet meteen een medewerker die zelfstandig een klein project kan runnen. Dat vraagt wat richting en zelfvertrouwen. Aan de andere kant zijn jongeren digitaal wel heel snel. Wat iemand die net is afgestudeerd kan en doet is heel anders dan 5 of 10 jaar geleden. Wat ook frappant is om te zien, is hoe jongeren omgaan met hiërarchie en structuren; heel eenvoudig. Dat is echt anders dan oudere generaties en dat kan soms heel verfrissend werken. Dat brengt een trainee ook mee.

Project verkopen en initiatief nemen

''Wat ook opvalt is hoe jongeren omgaan met tegenslag en feedback. Dan zeggen ze bijvoorbeeld: die en die werkt niet mee of ik heb niet zoveel aan dit advies. Dat kan kloppen, maar om zaken voor elkaar te krijgen moet je initiatief nemen, je project verkopen en ook jezelf profileren. Dat zou ik zelf wel altijd aanraden. Dan heb je ook meer kans op leuk werk in de toekomst. Het is ook leuk om jonge mensen in die ontwikkeling te begeleiden en te zien hoe dat wordt opgepakt. 

Intake op basis van competenties

''De personeelsgesprekken vinden bij ons in Tilburg plaats in open dialoog. Vroeger hadden we lijstjes met competenties en vaardigheden, maar dat is niet meer. Het zou wel nuttig zijn weer wat meer vanuit zo’n lijstje te werken, bijvoorbeeld vanuit het lijstje achterin de Bouwstenen-publicatie over rollen. Dat kunnen we actiever gebruiken, vooral bij de intake van nieuwe trainees en vervolgens bij de ontwikkelgesprekken laten in de tijd. 

Mensen met verstand van gebouwen

Dennis staat zeker open voor een nieuwe trainee. ''Ik denk dat wij vanuit het werkveld beslist iets moeten doen aan nieuwe instroom. Wij hebben nu vooral behoefte aan gebouwbeheerders. Mensen die met concrete bouw- of verduurzamingsprojecten aan de slag gaan, met aannemers overleggen en bij hen in de keuken kijken. Communicatieve technische mensen die verstand hebben van gebouwen. Voor de komende periode zetten we in op ervaren krachten, maar voor een volgende ronde ga ik kijken of we weer met een trainee mee kunnen doen en zo voor jonge instroom kunnen zorgen. Daarmee hoeft een trainee zeker niet alleen bij de gemeente Tilburg te komen, maar ergens anders in het maatschappelijk vastgoedveld zou ook heel mooi zijn.

 

 

Meedoen?

Ook interesse in het traineeprogramma? Neem dan contact op met Bouwstenen via info@bouwstenen.nl

Yes you can button

Meer informatie

  • Recensie: Nieuwe generatie in verouderde organisatie (Bouwstenen, januari 2023)
  • Publicatie: Rollen in het vastgoedmanagement 
  • Webinfo: Traineeship
  • Webinfo: Vacatures Traineeship 
  • Webinfo: Testimonial Milan

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.