LinkedInYouTubeTwitter

1906 Anders organiseren van onderhoud voor verduurzaming

Het is volle bak tijdens de expertmeeting over het 'Anders organiseren van onderhoud ten behoeve van de verduurzaming', op 13 juni 2019 in de Sint Joriskerk in Amersfoort. Ook het programma zit tjokvol.  

Synergie

Ingrid de Moel (Bouwstenen) trapt af door kort nog even de context te schetsen waarom we hier nu bij elkaar zitten. Duurzaamheid en onderhoud zijn twee belangrijke thema's uit de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2019. Wicher Schönau en Wouter Dreimüller (TwynstraGudde) haken daarop in en lichten het programma toe. Dan zien we ook (fysiek) waar iedereen staat als het gaat om duurzaamheid en onderhoud. Maarten van Egmond (RPS) verwoordt de uitdaging 'het vinden van synergie in de eigen organisatie en met marktpartijen'; een organisatievraagstuk dus!

 

Succesvolle voorbeelden 

Voor succesvolle verduurzaming bestaat nog geen blauwdruk. Wel zijn er succesvolle praktijkvoorbeelden van gemeenten en scholen die gewoon aan de slag gaan. Een aantal van hen vertelt zijn verhaal; het zijn ROC Gilde en de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Tilburg. Ieder van hen heeft een andere aanpak maar bij elkaar geeft het een goed beeld van wat de mogelijkheden zijn. 

Verdieping

Wat de voorbeelden uit de expertmeeting in ieder geval laten zien is dat ‘gewoon aan de slag gaan’ loont. Toch is er nog veel werk te verzetten. In kleine groepen gaan we op zoek naar verdieping rond vragen als; 'Wat is het belang van werken in een programma, wat betekent de verduurzamingsopgave voor de positie van de vastgoedorganisatie en hoe ga je om met de markt als partner in de opgave?'

 

Er ontstaan levendige gesprekken. Jammer dat de tijd al om is, maar we gaan met veel inspiratie en een goed gevuld lunchpakketje naar huis.

 

 

What's next?

Met een kleine kopgroep werken we het resultaat van de expertmeeting verder uit. Het resultaat daarvan leggen we voor aan diverse mensen uit het Bouwstenen-netwerk, waaronder het netwerk Onderhoud en presenteren we tijdens de jaarbijeenkomst. 

  • Meld je aan bij Wicher Schönau via 06-53797826, als je wilt meedenken met de uitwerking.
  • Doe mee met het netwerk onderhoud als je hierin een mooie professionele rol wilt vervullen in je eigen gemeenten of school.
  • Meld je nu vast aan voor de Bouwstenen-Jaarbijeenkomst op 28 november 2019 in Hilversum.

 

 
Bijlage Size
1906 Duurzaam onderhoud als organisatievraagstuk (TG & RPS) (2.09 MB) 2.09 MB
1906 Aanpak Amsterdam (399.47 KB) 399.47 KB
1906 Aanpak Rotterdam (1.54 MB) 1.54 MB
1906 Aanpak ROC Gilde (675.41 KB) 675.41 KB
1906 Aanpak Tilburg (430.75 KB) 430.75 KB