LinkedInYouTubeTwitter

Als de politiek het wil

Image
Schoolgebouw

Samen met twintig andere organisaties van leerlingen, docenten, directeuren, scholen, gemeenten, bouwers en installateurs, ondertekende Bouwstenen voor Sociaal het manifest waarin het kabinet wordt opgeroepen om haar rol te pakken en jaarlijks minstens €730 miljoen te investeren in de verouderde schoolgebouwen. 

Veel maatschappelijke baten

Het lijkt een groot bedrag in deze tijd, maar een investering in goede plekken voor kinderen levert zowel op korte als lange termijn veel maatschappelijk rendement op. Denk aan beter onderwijs, gezondere kinderen, kansengelijkheid en minder energiegebruik. Het sluit ook aan bij de ambities van Kabinet en Kamer. Goed onderwijs begint bij een goed gebouw, en juist die zijn ondermaats.

 

Gereed voor uitvoering

Met alleen geld zijn we er nog niet. Sterker, dan begint het pas. Het geld kan snel worden uitgegeven. Veel ligt hiervoor al klaar. Er is consensus over hoe we het geld snel naar het werkveld kunnen brengen (resultaat onderzoek Argumentenfabriek), de uitvoeringsprogramma’s liggen klaar (bijna alle gemeenten hebben IHP's), er zijn legio voorbeelden hoe het werk snel kan worden aanbesteed (samen met de markt) en een handleiding voor goede verantwoording richting burgers, gemeenteraad en Rijk is ook al klaar (ontwikkelwerk BBV).

Impuls voor vernieuwing

Parallel hieraan kan ook de vernieuwingsslag worden gemaakt. (Ver)bouwplannen bieden namelijk een perfecte aanleiding om met alle betrokken partijen in gesprek te gaan over waaraan de gebouwen moeten voldoen om alle beleidsambities rond kinderen te realiseren.  Zolang er geen geld is, durft niemand dat gesprek aan. De Minister van OCW is aan zet om met toereikende middelen te zorgen voor wat minimaal nodig is, en dat is vooralsnog begroot op €730 miljoen per jaar extra. Daar heeft hij ook andere spelers in Den Haag bij nodig. Al werkende weg helpen we elkaar vooruit de toekomst in. Het Bouwstenen-netwerk draagt daar graag aan bij.

 

 

Meer weten en doen?

Lees het Manifest.
Ons hele netwerk is beschikbaar om vragen vanuit de politiek te beantwoorden. We zorgen graag voor de verbinding (bel 033-258 4337). 
En doe mee met ons door partner van Bouwstenen te worden.

 

Yes you can blauw

Meer informatie

Brief: aan TK-commissie onderwijs en 3 ministeries (Bouwstenen, juli 2022)
 

Artikelen Schoolfacilities

Ontwikkelwerk

Het Manifest

Image
Manifest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Duidelijkheid en bekostiging is van groot belang. Nu is het enkel hopen op de goede wil van gemeentebesturen dat men iets extra's wil doen. Dit moet financieel en regeltechnisch goed worden verankerd. Niet enkel de investering (eenmalig) maar ook de exploitatie en instandhouding (extra kosten scholen).

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.