LinkedInYouTubeTwitter

In praktijk lagere huur dan CPI

Geld huur

In de meeste huurcontracten van maatschappelijke organisaties staat dat de huurprijs kan worden verhoogd met de inflatiecorrectie (CPI). Die was voor 2023 heel hoog; 14,5%. Daarom hanteren veel gemeenten eenmalig een lagere huurprijs, blijkt uit geluiden in het Bouwstenen-netwerk.

Meestal kerninflatie

De meeste gemeenten hanteren voor de huur in 2023 de kerninflatie van om en nabij de 5,7%. Dat geldt in ieder geval voor Assen, Deventer, Groningen, 's-Hertogenbosch, Houten, Maastricht, Tilburg, Veenendaal en Zwolle. De gemeente Veenendaal maakt daarbij onderscheid tussen commerciële huurders en gesubsidieerde instellingen. Voor commerciële partijen rekent ze een huurprijsverhoging van maximaal 6,5% en bij gesubsidieerde instellingen maximaal 5,8%.  Almere (6,5%) en Amsterdam (6,4%) zitten met hun huurprijs voor 2023 iets boven de kerninflatie.

Maastricht en Zoetermeer passen verhoging aan

Zowel in de gemeente Maastricht als in Zoetermeer steeg de huur in eerste instantie met 14,5%. Na veel bezwaar hebben beide gemeenten dit voor maatschappelijke organisaties teruggebracht naar 6,5%. De stadsbesturen hopen dat de maatschappelijke voorzieningen die het vastgoed huren, op deze manier zoveel mogelijk in stand worden gehouden.

Aanvullende maatregelen

De gemeenten Assen, Capelle, Katwijk, West Betuwe en Winterswijk rekenen in principe de hele consumentenprijsindex (CPI) van 14,5% door in de huur maar hebben compenserende maatregelen getroffen, bijvoorbeeld door de mogelijkheid te creëren om de extra kosten achteraf via subsidie te compenseren, een noodfonds in te stellen of een renteloze lening aan te gaan voor energiebesparende maatregelen.

 

 

Goed op de hoogte? 

Dat kan. Meld je gemeente aan als partner van Bouwstenen, sluit je aan bij één van de netwerken en doe mee met het gezamenlijk ontwikkelwerk.

Yes you can petrol

Meer informatie

 • Webinfo: Energie en inflatie
 • Bericht: Worstelen met huurprijzen (Bouwstenen, oktober 2022)
 • Bericht: Lagere huur bij gebruik kerninflatie-index (Bouwstenen, september 2022)
 • Bericht: Forse huurverhoging op komst (Bouwstenen, 19 mei 2022)
 • Artikel: Gemeente komt huurders tegemoet (Streekblad Zoetermeer, februari 2023)
 • Artikel: Huurverhoging maatschappelijk vastgoed teruggebracht naar 6,5% (RTV Maastricht, februari 2023)
 • Artikel: Veenendaal matigt de huurverhoging (Rijnpost, december 2022)
 • Cijfers: Jaarmutatie consumentenprijsindex (CBS, mei 2022)

 

Reactie toevoegen

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.