LinkedInYouTubeTwitter

Forse huurverhoging op komst

Image
Geld_begroting

Door de hoge inflatie stijgen ook de huurprijzen voor maatschappelijk vastgoed dit jaar fors. Per 1 juli 2022 mogen de prijzen worden verhoogd. 

De huren worden jaarlijks geïndexeerd op basis van de CPI-index. Die index volgt de prijsontwikkeling van goederen en diensten in Nederland. Dit jaar is die index bijna 10%. Afhankelijk van wat er in het huurcontract staat kan de huurprijs wel met 10 tot 15% stijgen. 

Huur nodig voor onderhoud

Gemeenten kunnen niet zomaar de huurprijs verlagen. De huur is nodig om de gebouwen te onderhouden en verbeteren. Veel gemeenten werken met een kostprijshuur. Zo’n 35% van de gemeenten heeft nu al te weinig geld om de gebouwen in stand te houden, blijkt uit de Bouwstenen-enquête in 2021.   

Goede en slechte jaren

Dat er geïndexeerd wordt staat in vrijwel elk huurcontract en is een harde afspraak tussen huurder en verhuurder. Daarbij zijn er qua index goede en slechte jaren en heeft heel Nederland, waaronder ook gemeenten, last van de stijgende prijzen. Reden voor veel gemeenten, waaronder Almere, ‘s Hertogenbosch, Gouda en Utrecht, om de indexering dit jaar dan ook gewoon toe te passen.  

Kosten beter in beeld

Image

Er zijn gemeente die overwegen de huurverhoging voor maatschappelijke organisaties te matigen en bij commerciële partijen de indexering wel volledig door te voeren. Anderen doen dit niet uit oogpunt van rechtsgelijkheid en omdat ze geen verkapte subsidie willen geven. Zij kiezen dan liever voor de compensatie via de subsidielijn. Dan blijven de kosten van huisvesting ook beter in beeld.  

Ruimte beter benutten

Feit is dat door de stijgende huur- en energieprijzen de huisvestingslasten van veel organisaties hoger worden. Des te meer reden om bestaande ruimte goed te benutten. Diverse gemeenten hebben hiervoor een lokale makelpunt ingericht, die vraag en aanbod van ruimte bij elkaar brengt en een signaalfunctie heeft. Er zijn ook landelijke partijen actief op dit gebied waaronder Bouwstenen-partner We-Meet.

 

 

Meedoen?

Dat kan natuurlijk altijd! Bel ons op 033 258 4337 en we zoeken ook voor jouw organisatie een plekje in het netwerk! Of stuur een mailtje naar nieuws@bouwstenen.nl

Op 23 juni 2022 komt ons netwerk Makelen & Schakelen bijeen. 

Image
Yes you can oranje

 

Meer info

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.