LinkedInYouTubeTwitter

Netwerk Makelen & Schakelen

Op donderdag 23 juni 2022 zijn de deelnemers aan het netwerk Makelen & Schakelen welkom in het Stadskantoor van de gemeente Utrecht. Onderwerp van gesprek is het Didam-arrest en wat de consequenties hiervan zijn voor ons als Makelpunt.

Image
Stadskantoor

Het Didam-arrest

Zo’n vier maanden geleden veroorzaakte een uitspraak van de Hoge Raad onrust in gemeenteland; het Didam-arrest. Kern van de zaak: een gemeente moet bij verkoop en verhuur van grond en vastgoed het gelijkheidsbeginsel in acht nemen. 

Didam-arrest en de praktijk

Potentiële gegadigden moeten de ruimte krijgen om zich te kandideren voor een verkoop. Als tenminste redelijkerwijs te verwachten valt dat er meerdere gegadigden zijn.

 

Hoe verhoudt het Didam-arrest zich tot de dagelijkse praktijk van ons makelen en schakelen? En hoe rijmt dit met ons ontwikkelde afwegingskader? Daar gaan we het op donderdag 23 juni tijdens de bijeenkomst van het netwerk met elkaar over hebben in Utrecht.

Wat moet nu?

Hoe de gemeente alle partijen de gelegenheid biedt interesse te tonen in beschikbaar vastgoed of grond is in beginsel vrij. De hoogste rechter heeft niet uitgesproken dat dit met een opgetuigde aanbestedingsprocedure moet plaatsvinden. Je kunt volstaan met een passende mate van openbaarheid en een eenvoudige vorm van selectie, waarbij je de keuze voor een bepaalde gegadigde uiteraard moet motiveren.

Advies

Het advies aan gemeenten luidt vooral: wees transparant over je voorgenomen grond- en vastgoed- verkopen en verhuringen. Publiceer ze op een speciale pagina op de gemeentewebsite. En motiveer je (voorgenomen) verkoop besluiten. Het kost extra werk en tijd maar is onontkoombaar en getuigt van bestuurlijke transparantie. Maar hoe ziet zo’n selectieprocedure er dan uit? En biedt het afwegingskader daarvoor al een goede basis?

Image
Makelpunt Utrecht

Nieuw afwegingskader

Makelpunt Utrecht brengt vraag en aanbod van huisvesting samen met een focus op de inhoudelijke samenwerking. Corine Brekveld en Matthieu Schwitzner praten ons bij aan de hand van een actuele casus. En we gaan samen aan de slag om het Didam-arrest te verwerken in een nieuw afwegingskader. Hierna krijgen we een rondleiding door het Stadskantoor en worden we - naast een lunch - getrakteerd op een prachtig uitzicht over de stad vanaf de 21e etage.

Casus als voorbeeld?
 

Heb jij binnen jouw gemeente een voorgenomen verkoop die door het Didam-arrest in een ander daglicht staat? Laat het ons weten en we nemen het met elkaar onder de loep. En werk jij binnen je gemeente al met een afwegingskader? Stuur deze dan naar ons.
 

Dag, tijd en locatie

  • donderdag 23 juni 2022
  • 10.00 - 13.00 uur 
  • Stadskantoor, gemeente Utrecht, Stadsplateau 1, 3521 AZ Utrecht

 

 

Ben jij er ook bij?  

Welkom! Deelnemers aan het netwerk Makelen & Schakelen kunnen zich hier aan- of afmelden. Nog geen lid van het netwerk? Stuur dan een mail naar info@bouwstenen.nl of bel met 033 - 258 4337. Ook voor meer informatie over het partnership

 

Aanmelden

Meer informatie

Datum
Aantal dagen
0.50
Prijs
€ 0.00
Open of besloten
Besloten
Organisatie
BOUWSTENEN