aanmelden nieuwsbrief

Mfakaart button

Zoeken

Dicht op elkaar mét afstand

Francine HoubenOp gezonde afstand toch dicht bij elkaar komen is goed mogelijk, volgens internationaal bekende architect Francine Houben. 

 

In het interview dat Bouwstenen met haar had (ca 20 minuten) gaat ze in op de ontwerpopgave gezien corona, klimaat en andere belangrijke onderwerpen van deze tijd.

 

Denk schoner

Hygiëne en gezondheid staan sinds de coronacrisis hoog op de agenda, maar zijn altijd al belangrijk geweest in het werk van Francine. Zo ook in haar ontwerp voor de New York Public Library. Francine: “Het gaat erom dat je je bewust bent dat een stoel op één dag misschien wel door vijf verschillende mensen wordt gebruikt. En dat elke gebruiker graag een schone plek wil. Bij het ontwerp van de bibliotheek in New York hebben we naast elke studieplek een doosje met doekjes geplaatst, zodat iedereen zijn of haar plek zelf kan schoonmaken. Dat was vijf jaar geleden, en nu relevanter dan ooit...”

Denk groter

Gezonde publieke ruimtes zijn dé manier om elkaar te blijven ontmoeten, ook op afstand. Deze plekken zijn niet alleen gebouwen, maar ook pleinen en parken. Die kunnen meteen mee ontwikkeld worden. Francine: “Het gevaar van deze tijd is dat je de grote schaal vergeet. We hebben opgaven rondom bijvoorbeeld de energietransitie en het watermanagement. Dat is niet in één gebouw op te lossen, je moet daarom ook een visie hebben op een grotere schaal.”

Denk mee

De film deed dienst als intro voor een vervolggesprek met Francine tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag, 3 december 2020. In 2021 bouwen we hierop door in het ontwikkelprogramma rond kwaliteit. Daar kijken we tegenwoordig anders tegenaan dan vroeger. 

 

 

Meedoen?

Heel goed. Sluit je aan bij één van de netwerken die hiermee aan de slag gaan en/of neem contact op met ons als je andere ideeën of wensen hebt om dit programma verder inhoud te geven.

Meer informatie

Snel naar

Partner worden?

Corona

Enquête

Verduurzaming van vastgoed tijdens de coronacrisis...

Partners