LinkedInYouTubeTwitter

Europees geld staat klaar

Diederik Samsom

Nederland kan het coronaherstelfonds gebruiken om maatschappelijk vastgoed te verduurzamen, zegt Diederik Samsom, kabinetschef van eurocommissaris Frans Timmermans.

Hij was digitaal bij Bouwstenen te gast tijdens de jaarbijeenkomst op 9 december 2021. Daar legde hij klip en klaar uit hoe de Europese regels als veegwagen gaan werken.

Europese hulp

Naast regels is er ook hulp beschikbaar, vertelde Samsom. In Brussel staat € 6 miljard voor Nederland klaar in het kader van het Europese herstelfonds. Nederland heeft als enige land in Europa daarvoor nog geen plan ingediend. We kunnen dat geld, net als Duitsland, Bulgarije en Roemenië, inzetten voor maatschappelijk vastgoed en daar zijn goede argumenten voor, aldus Samsom.

 

Goede bestemming

Om kans te maken op dat geld moeten de plannen aansluiten bij de Europese beleidsdoelen en specifieke aanbevelingen die de Europese Commissie per land heeft vastgesteld. Een belangrijk onderdeel daarvan gaat specifiek over de groene ambities van de EU. Hoewel er nog geen formeel plan ligt, heeft de regering al wel kansrijke initiatieven laten onderzoeken. Belangrijke kanshebbers daarin gaan specifiek over de verduurzaming van schoolgebouwen in het PO en VO (€ 400 tot 700 miljoen) en Rijksvastgoed (€ 269 miljoen). De voorstellen om MBO (€ 580 miljoen) en overig gemeentelijk vastgoed (€ 315 miljoen) te verduurzamen worden als 'niet-kansrijk' beschouwd, omdat deze niet voldoende onderbouwd waren en mogelijk een langere doorlooptijd hebben.

Geld voor Deltaplan Scholen 

Daarbij heeft het kabinet besloten om het Europese geld in te zetten voor de ambities uit het regeerakkoord. We zouden het geld dus goed kunnen gebruiken om bijvoorbeeld alle scholen in Nederland te verbouwen en geschikt te maken voor de plannen van het kabinet rond goed onderwijs, een rijke schooldag en een duurzame toekomst. Ook gemeenten en scholen staan te springen om snel vaart te maken met die gebouwen. Zie in dit verband ook het initiatief van Bouwstenen voor het Deltaplan Scholen.

Haast geboden

Volgens Follow the Money hebben gemeenten vooralsnog het nakijken bij de verdeling van het geld uit het Europees herstelfonds. Wellicht is daar nog wat aan te doen. In april 2022 komt er een conceptplan waarop de Tweede Kamer en belanghebbenden nog kunnen reageren. In juni moet het definitieve plan naar Europa. Anders loopt Nederland het geld mis. Mogelijk krijgt Nederland € 1,3 miljard minder dan de eerder in het vooruitzicht gestelde € 6 miljard, omdat onze economie zich minder slecht heeft ontwikkeld dan gevreesd.  

 

 

Meedoen?

Zoek met ons mee naar geld en goede manieren om scholen en ander maatschappelijk vastgoed snel te verduurzamen en meld je aan voor de startbijeenkomst Deltaplan scholen.

Doe ook mee

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.