LinkedInYouTubeTwitter

Handige tips van Rob

Image
Rob van der Westen

Rob van der Westen van SPO Utrecht bouwde de afgelopen jaren tientallen scholen. Zijn inzet was vooral een fijne plek voor kinderen en docenten te maken; gezond en duurzaam. Op 10 maart 2023 deelde hij zijn ervaring met de Bouwstenen-trainees en via dit bericht ook met de rest van het netwerk.

Verschil BENG en ENG opgelost

Rob: "We hebben bij een aantal scholen het verschil tussen Bijna Energieneutraal (BENG) en Energieneutraal (ENG) laten berekenen. Tegenwoordig wil je meteen naar ENG. De meerkosten zijn relatief goed te overzien. Daarom hebben we als SPO Utrecht de afspraak met de gemeente Utrecht om als schoolbestuur de meerkosten van ENG voor onze rekening te nemen. Zodra ENG de norm wordt in het Bouwbesluit, komen we voor vergoeding van deze kosten door de gemeente in aanmerking. Onze scholen dragen de meerinvesteringen tussen BENG en ENG nu zelf op basis van een businesscase. De gemeente Utrecht plust later bij als de businesscase onrendabel blijkt te zijn."

Kosten samen delen

"Deze afspraak hebben we alleen kunnen maken omdat de onderlinge samenwerking tussen SPO Utrecht en de gemeente Utrecht heel goed is", zegt Rob. "Dan krijg je veel voor elkaar, is mijn ervaring. Zo betaalt de gemeente bijvoorbeeld mee aan het onderzoek naar de precieze oppervlaktes van twee gebouwen volgens de NEN 2580. Voor al onze scholen kost dat ons € 60,000,-, maar de informatie is ook voor de gemeente van belang. Daarom overleggen we nu om de kosten samen te dragen."

Overal LED aanbrengen

Je hebt niet altijd de gemeente nodig om zaken voor elkaar te krijgen. Zo gaat SPO Utrecht overal LED-verlichting aanbrengen. Rob: "Een collega gaat dit in het najaar oppakken." Het kost wat, maar verdient zich ook snel terug. Zo'n maatregel kan je als schoolbestuur zelf nemen en snel doorvoeren, vooral als de lijntjes in je organisatie kort zijn en de businesscase kloppend."

Geen kunst aan de muur 

SPO Utrecht maakt gebruik van de 1,5 % regeling van de gemeente Utrecht voor beeldende kunst. Rob: "Die besteden we graag aan kunst die je kunt beleven en waar kinderen bijvoorbeeld op kunnen spelen of op kunnen zitten. Bij voorkeur geen kunst aan de muur dus."

De gemeente Utrecht legt al jaren 42,6% bovenop de VNG-norm voor de bouw van scholen. Binnen de financiële kaders voor de projecten, weet SPO Utrecht veel extra’s toe te voegen. Na een brug naar het voedselbos in Rijnvliet (zie video), roldeuren in de basisschool Jules Verne is er nu de allereerste school met een touwbrug in het gebouw. Een feestje voor de kinderen van basisschool Vleuterweide.

Afspraken goed vastleggen

"Altijd belangrijk om de afspraken goed vast te leggen", benadrukt Rob aan de trainees. "Mensen veranderen weleens van baan en het bedrag dat je hebt afgesproken kan soms ineens ook ergens anders voor nodig zijn. Daar kom je soms te laat achter en dat geeft veel kopzorgen."

 

 

Ook varen op de ervaring van Rob?

Dat kan, bijvoorbeeld als;

 • trainee of organisatie die een trainee in dienst wil nemen (Rob vertelt graag nog een keer).
 • partner en deelnemer van het netwerk Onderwijshuisvesting.
 • Deelnemers aan dit netwerk gaan 12 april 2023 vanaf 12.30 uur in gesprek met Rob om kennis en ervaring te delen.
Image

  Meer informatie

  Over SPO Utrecht

  • Artikel: SPO Utrecht innovatief in onderwijshuisvesting
  • Artikel: Kunst om op te zitten en om van te leren

  Van Bouwstenen

  • Webinfo: Verduurzamen in 7 stappen

  Reacties

  Rob van der Westen weet als geen ander geld naar kwaliteit om te buigen. Motivatie is hierin het toverwoord wat erg besmettelijk kan zijn. Weet de samenwerking optimaal te benutten en geniet van het maken van zakelijke vrienden.

  Reactie toevoegen

  Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.