LinkedInYouTubeTwitter

2209 Van Didam-arrest naar beleid

Image
Saskia

Ons netwerk Juridische Zaken kwam donderdag 29 september bij elkaar in Amersfoort. We gaan lekker aan de slag zodra de problemen met parkeerautomaat zijn opgelost. We nemen afscheid van Naomi de Haan. Saskia Schouten neemt het stokje over.

Actuele zaken

Iedereen vertelt kort even wat er speelt. Onder andere de veranderende eisen aan het algemeen belang besluit wordt genoemd. Ook de uitspraak van de Markt & Overheid-zaak over een sportcomplex komt aan de orde. In de uitspraak van het CBb staat dat de ACM juist heeft gehandeld rondom de integrale kostprijs. Het besluit is hiermee onherroepelijk en gaat mogelijk veel impact hebben voor het maatschappelijk vastgoed. We zijn dus meteen goed wakker!

Van Didam-arrest naar beleid

Image
Peter de Haan

Met Peter de Haan, privaatrecht jurist bij Metafoor Vastgoed en Software, lopen we langs recente jurisprudentie rondom Didam. Dit geeft ons de eerste handvatten hoe we het arrest vertalen naar de dagelijkse praktijk. Zo is de uitspraak van 4 augustus 2022 van Rechtbank Noord-Holland over zittende huurders interessant voor verlenging van bestaande huurovereenkomsten. Ook is de uitspraak van 20 september 2022 van Rechtbank Midden-Nederland van belang. Deze geeft input voor situaties waarbij er maar één gegadigde bestaat. Zoals bijvoorbeeld bij nutsbedrijven.

 

Peter geeft de deelnemers handvatten mee voor het opstellen van een Didam-proof beleid. We merken dat veel gemeenten hun beleid nog niet goed hebben afgestemd. Gemeenten zijn veel tijd kwijt om lopende zaken aan te passen op de nieuwe regelgeving vanuit het arrest. Deelnemers geven elkaar tips hoe daar mee om te gaan.

 

Bewustwording van het Didam-arrest is in deze fase het allerbelangrijkste. Zorg dat je open en transparant bent over wat je als gemeente doet én zorg dat iedereen ervan op de hoogte is.

 

 

What’s next?

Aan het eind van de bijeenkomst komen we tot de conclusie dat het steeds moeilijker voor gemeenten wordt om maatschappelijk beleid te ondersteunen met maatschappelijk vastgoed. Door de toenemende kosten en eisen, die onder andere het Didam met zich meebrengt, wordt het moeilijker voor gemeenten om maatschappelijk vastgoed in stand te houden. De zorg over de kosten en eisen wordt breed gedeeld.

 

Het netwerk gaat verder aan de slag met het Didam-proof maken van hun beleid. Ze hebben een mooie lijst met tips vanuit Bouwstenen gekregen. Daarnaast duiken ze verder in de uitspraak van het CBb. Doe ook mee met de Maatschappelijk Vastgoeddag 2022 en ga verder in op hoe we afspraken juridisch goed vastleggen.

 

Aanmelden

Meer informatie

  • Webpagina Antwoorden op vragen rond het Didam-arrest
  • Webpagina Wet Markt en Overheid
  • Webpagina Vastgoedbeleid
  • Webpagina Verkoop
  • Spelregel Hoe om te gaan met verkoop? 
  • Spelregel Verhuur (huurprijs en methodieken) 
  • Brief Onroerende zaken en het bieden van gelijke kansen (Ministerie BZK, juni 2022)
  • Artikel Meer duidelijkheid Didam-arrest (Bouwstenen, juni 2022)