LinkedInYouTubeTwitter

Meer duidelijkheid Didam-arrest

Image
Rachid Maachou

Amstelveen probeert in haar nieuwe vastgoednota meer duidelijkheid te geven over de regels rond verhuur en verkoop van gemeentelijk vastgoed. 

 

Het Didam-arrest van november 2021 vormde daarvoor de aanleiding. Uit het arrest bleek dat gemeenten vastgoed niet onderhands mogen verkopen. Diverse gemeenten zetten daarom de verhuur- en verkoopprocedures 'on hold'.

Nieuwe uitspraak

Gemeenten zitten met veel vragen over de uitwerking van het arrest en hun rechtspositie. Eén van die vragen is inmiddels beantwoord. Gemeenten mogen ook niet onderhands verkopen als de overeenkomst al vóór het arrest is gesloten, blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Midden Nederland in maart 2022. Ze mogen het vastgoed wel aan één partij aanbieden als ze dat motiveren op basis van toetsbare, redelijke en objectieve criteria en dit openbaar bekend maakt.

Image
Rechtbank_petrol

Vastleggen in vastgoednota

Rachid Maachou, portefeuillemanager vastgoed: "In Amstelveen zijn we bezig om de criteria voor verhuur en verkoop nu vast te leggen in de vastgoednota. Zo hoeven we niet bij elke transactie te verantwoorden waarom we een uitzondering maken voor maatschappelijk vastgoed. Maar we lopen ook nog tegen vragen aan. Vragen waarover ook experts nog geen uitsluitsel kunnen geven. Bijvoorbeeld of je door de gemeente gesubsidieerde partijen voorrang mag geven bij verhuur. Wij denken van wel, maar zonder uitspraak is dat niet zeker."

Samenwerking met kinderopvang 

Ook gemeenten die een duidelijke verhuur- en verkoopprocedure hebben, zitten met vragen. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met het verlengen of afsluiten van een verhuurcontract met een kinderdagverblijf in een multifunctioneel gebouw waar ook de samenwerking met een school van belang is om het gewenste doel te bereiken. Hoe kan je een goedlopende samenwerking borgen of ruimte geven aan nieuwe partijen? De huidige jurisprudentie geeft hierop nog geen antwoord. Reden waarom we in Bouwstenen-verband de koppen bij elkaar steken. 

 

 

Meedoen met een Q&A en actualiteitencollege?

Bouwstenen verzamelt alle vragen en antwoorden rond het Didam-arrest in een Q&A. Deel die van jou via naomi@bouwstenen.nl en/of geef je op voor het online  actualiteitencollege Didam-arrest op 21 juni van 10:00 tot 11:00 uur. 

Aansluiten bij het Juridisch netwerk

Ben jij actief met juridische zaken rond maatschappelijk vastgoed? Dan attenderen we je graag op ons netwerk Juridische Zaken

Doe ook mee

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.