LinkedInYouTubeTwitter

2205 Integraal sturen

​Op 25 mei 2022 maken we kennis met Duco Bannink, universitair hoofddocent Bestuurskunde bij de VU in Amsterdam. Hij komt om vanuit zijn vakgebied op onze praktijk te reflecteren en daarom beginnen we bij die praktijk. 

Image
Foto Parkhuis

Aanvliegroute van een politicoloog

Daphne de Vries vertelt over haar ervaring met voorzieningenplanning in Zwolle. Ze is politicoloog en vliegt het vraagstuk aan vanuit een paar duidelijke overtuigingen. Er liggen voldoende ambities en visies doen zelf niets. Dus moet je aan de slag met je organisatie (lees; mensen die het gevoel hebben dat hun iets wordt afgepakt). Ze presenteert hoe ze het heeft aangepakt en wat ze daarin tegen is gekomen. Goed doordacht en even heel anders dan gebruikelijk. Ze kreeg daarvoor de ruimte omdat er een aantal projecten waren vastgelopen.

Kaders en spelregels van vastgoed

Henk Philippsen neemt ons mee in de ontwikkeling van Almere, het vastgoedbedrijf en de vastgoednota. In korte tijd heeft Almere enorm veel gebouwd. Het sociale domein wordt als opdrachtgever beschouwd, maar vastgoed weet ook enorm veel over de stad. In de eerste vastgoednota zijn kaders en spelregels gesteld. Die zijn 7 jaar later min of meer gelijk. Wel is de ambitie veranderd. De ‘stalinistische’ aanpak waarmee de stad destijds uit de klei is getrokken, werkt niet meer. En de hartslag van de politiek en vastgoed lopen niet gelijk. 

Duco over onze worsteling

Na de pauze is Duco aan de beurt. Hij wil ons graag meenemen in zijn verhaal. We krijgen in een kwartier een mooi college. Met een handig schema kadert hij in waar we mee worstelen en welke oplossingen daarvoor zijn. Van beleid; als… dan..., tot implementatie; dus … dat…. en alles wat daar tussenin zit. In het schema waarin de assen worden gevormd door complexiteit en overeenstemming, zitten we rechts onder. Je weet niet wat je moet bouwen en er is minder overeenstemming dan het lijkt. Dat gaat lekker…Wel heel herkenbaar.

Besturen zonder wij

Piefen en super-piefen

Er ontstaat een levendig gesprek over piefen, super-piefen en integratie-piefen. Over horizontaal praten en “besturen zonder wij”; de titel van het boek dat Duco heeft geschreven. Dat boek gaan we zeker lezen. En we gaan ook nog nadenken over hoe we hiermee verder gaan. Paar dingen nemen we meteen mee naar huis. Duco duikt de stad in. Hij is vandaag jarig en heeft nog wat feestjes voor de boeg. Voor ons was dit al een feestje.​

 

 

Wat volgt

Het boek van Duco is besteld en gaan we lezen.

Wat we deze dag met elkaar hebben besproken en mee naar huis nemen vormt input voor het vervolg en vervolgafspraken. Houdt de nieuwsbrief en de mail in de gaten.

Meer informatie