LinkedInYouTubeTwitter

2111 Makelen met beleid

Image
Netwerk Makelpunten te gast in Bogota

Op 11 november 2021 ontmoeten we elkaar live! In het café van broedplaats Bogota in Halfweg wordt er een verse cappuccino voor ons gemaakt. Het is een bijzondere plek waar meer dan 150 kunstenaars, creatievelingen en makers uit de hele regio samen werken. Met een kleine maar enthousiaste delegatie van het netwerk verdiepen we ons in makelen met beleid.

De TOM methode 

Kees Mense van de gemeente Haarlem neemt ons mee in zijn verhaal over het reilen en zeilen van de vastgoedafdeling. Er is veel herkenning, maar er zijn ook enige verschillen met de andere aanwezige gemeenten. Nijmegen en Haarlem hebben beide een forse verkoop opgave (gehad). Beiden hanteren binnen hun verkoopbeleid de TOM (Transparant, Openbaar en Marktconform) methodiek.

Beetje ruimte houden

Wat bijna een vak apart is, is het uitvragen van een taxatie. Er zijn zoveel scenario’s denkbaar om een pand te waarderen. Om de waarde te bepalen en dit goed uit te leggen vereist expertise binnen de (vastgoed)organisatie. Alle aanwezigen merken op dat door al het niet strategische vastgoed te verkopen de flexibiliteit verdwijnt om tijdelijke, nieuwe of veranderende vraag op te vangen. Dat maakt het werk als makelpunt een stuk lastiger.

Beleid meegeven

Monumenten behouden is een mooi streven en een logische keuze voor gemeenten. Maar veelal is de kostprijsdekkende huur na renovatie zo hoog, dat de vierkante meterprijs onbetaalbaar wordt voor een (markt)partij. Dan wordt het een politieke keuze om hierin bij te dragen. Dat huisvesting geld kost, daar is de beleidsafdeling zich niet altijd van bewust. Kees vertelt hoe er in Haarlem bij iedere verkoop een consultatieronde plaatsvindt. Ook als afstoten al is vastgesteld in het overkoepelende portefeuilleplan. Daar zitten strikte termijnen aan. Bij een verkoop worden soms beleidseisen meegegeven. Bijvoorbeeld 1.500m2 maatschappelijk binnen de verkoop van het 8.500 m2 grote Egelantier, dat wordt herontwikkeld tot hotel.

Image
Rondleiding Bogota

Placemaking 

We worden enthousiast van de mooie voorbeelden voor placemaking - ruimte maken voor lokale initiatieven die uitgroeien tot vast onderdeel van de stad- die Haarlem heeft, de Oerkap en het MAAK terrein en Nijmegen vertelt over het Honig terrein.

 

De rondleiding door Rolf Meurkens over het terrein en de diverse gebouwdelen van Bogota is inspirerend. We sluiten af bij de hallen die nog ontwikkeld worden.

 

 

What's next?

We spreken af elkaar op 9 december tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag weer te zien. Je kunt je hier aanmelden (voor zover nog niet gedaan).

Meer informatie