LinkedInYouTubeTwitter

2109 Actualiteitencollege Wet Kwaliteitsborging

Op 29 september 2021 zitten Wico Ankersmit en Simone Vugteveen aan tafel in de Rooie Cent in Amersfoort. Anderen sluiten digitaal aan. Het is nog even spannend of iedereen op tijd aan kan schuiven, want de Nederlandse files zijn terug van weggeweest.

Image
Wico Ankersmit

Wet Kwaliteitsborging

Vandaag staat de Wet Kwaliteitsborging op de agenda. Deze wet gaat naar verwachting op 1 juli 2022 in en geldt in eerste instantie voor woningen en kleine gebouwen. Wico, directeur van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht, kan ons alles vertellen over de inhoud van de wet. Zoals hij zelf zegt: "Ik kan hier wel dagen over volpraten." Die tijd hebben we niet, maar hij praat ons wel in een half uurtje helemaal bij. 

Belangrijk aandachtspunt

Uit zijn verhaal blijkt al snel dat de wet nog niet geldt voor het maatschappelijk vastgoed. Toch wijst hij op een belangrijk aandachtspunt: "Hij geldt al wel voor gebouwen die onder gevolgklasse 1 vallen." Dat zijn bijvoorbeeld bijgebouwen met een nevenfunctie, zoals een berging bij een schoolgebouw. Kortom, bepaalde gebouwen binnen het maatschappelijk vastgoed zijn al wel aan de beurt. 

Bereid je voor

Wanneer de rest van het maatschappelijk vastgoed aan de beurt is, is nog niet duidelijk. De boodschap is wel: bereid je voor. Uit de reacties blijkt dat deze voorbereiding bij de meesten nog op een laag pitje staat. "Het lijkt allemaal nog erg ver weg, we hebben niet de tijd en de mensen ervoor en we weten nog niet precies wat we ermee aan moeten."

De mediabron waarnaar verwezen wordt ontbreekt en moet opnieuw ingevoegd worden.

Start een pilot

Simone is vergunningverlener bij de gemeente Rijssen-Holten en betrokken bij twee pilots rond woningbouw, samen met aannemers. Dat is geen maatschappelijk vastgoed, maar als toezichthouder moeten gemeenten volgend jaar hun organisatie wel op orde hebben, geeft Simone aan. "Een pilot naast de reguliere vergunningsprocedure, is een goede manier om verschillende werkvormen te testen." Ze raadt anderen aan hetzelfde te doen; ook voor maatschappelijk vastgoed.  

Nog veel ongewis

Het regent vragen via de chat. Er zijn vooral zorgen over de praktische uitvoering van de wet: zijn er straks wel voldoende kwaliteitsborgers en waar vind ik die dan? En wie toetst dan de kwaliteit van de kwaliteitsborger? Daarnaast speelt ook de vraag wie de kosten gaat dragen. 

 

Simone en Wico geven veel antwoorden, maar duidelijk is ook dat nog niet alle vragen te beantwoorden zijn. De tijd zal het leren.

 

 

Breder meedoen?

Word partner en doe mee met alle actualiteitencolleges en al het gezamenlijk ontwikkelwerk. Bel naar 033-2584337 voor meer informatie.

 

Of kom naar de Maatschappelijk Vastgoeddag op 9 december 2021 in Veenendaal. Je kunt je hier aanmelden.

Image
Yes you can button

Meer informatie