LinkedInYouTubeTwitter

1811 Maatschappelijke meerwaarde met Makelpunten

Als de ruimte schaars wordt en er telkens nieuwe ruimtevragers op de stoep staan is het handig om een instrument te hebben dat je helpt om de juiste partij voor de juiste plek te kiezen. Daarover gaat het tijdens de Makelpuntendag op 15 november 2018.

Meerwaarde

De dag start op het mooie Utrechtse Stadskantoor. Vanuit de verschillende Makelpunten worden voorbeelden en ideeën bij elkaar gebracht rond het thema. Hoe toon je de maatschappelijk waarde aan van verschillende initiatieven aan? En hoe maak je de afweging als er meerdere partijen interesse hebben in een ruimte? Hoe doe je dat transparant? Bel je de makelaar of kan een afwegingskader behulpzaam zijn? En hoe ziet dat er dan uit?

Snelheid van realiseren

Om op dat afwegingskader door te gaan: de groep kent voorlopige prioriteiten toe aan wat belangrijk is voor een goed en bruikbaar afwegingskader. Opvallend punt is snelheid van realiseren. Meerdere mensen hebbenen meegemaakt dat intiatiefnemers van een prachtig plan een ruimte toegekend kregen. En vervolgens duurde het maanden voor er iets gebeurde. Deze en andere prioriteiten worden uitgewerkt in een eerste concept afwegingskader en in 2019 vervolmaakt.

Smaakmakers

Gerben van Dijk, trekker van het netwerk, deelt de resultaten van het project ‘Hergebruik Maatschappelijk Vastgoed’ dat Bouwstenen voor Sociaal samen met het Herbestemmingsteam heeft uitgevoerd. Het netwerk ontdekt bruikbare elementen voor het afwegingskader. De smaken van herbestemming voor de woonopgave kunnen in aangepaste vorm ook prima passen in het afwegingskader voor maatschappelijk gebruik. De naam ‘smaakmakers’ verwijst naar de mensen die nodig zijn om hergebruik tot een mooi succes te maken. Zonder smaakmakers rest leegstand en de sloopkogel.

The Green House

Kruidentuin The Greenhouse

Over smaakmakers gesproken, de dag eindigt in The Green House. Boven de ingang van dit circulaire paviljoen bevindt zich een complete kruidentuin. Na 15 jaar krijgt het gebouw weer een nieuwe bestemming. Passend bij het tijdelijke karakter is het volledige paviljoen demontabel. Ook wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. Letterlijk en figuurlijk een smaakmaker in het Utrechtse stationsgebied!

 

 

What's next?

Gerben maakt aan de hand van de input van deze bijeenkomst een concept afwegingskader en deelt deze t.z.t. met de groep.

 

Tevens heeft Gerben een plan gemaakt voor 2019 (thema's en koers), welke samen met een datumprikker voor de bijeenkomsten in het voor- en najaar, wordt rondgestuurd. Iedere deelnemer wordt van harte uitgenodigd om op dit plan te reageren.

 

 

Meer informatie