LinkedInYouTubeTwitter

Panelen op paleis

Image
Zonnepanelen

Er komen 191 zonnepanelen op de daken van Paleis Noordeinde. In juli en augustus kon je een bezoek brengen aan het paleis en de koninklijke stallen. 

 

Het paleis draagt met het opwekken van energie positief bij aan het Klimaatakkoord en de klimaatambities van de Rijksoverheid.

Minder CO2

De energieproductie van de 191 panelen wordt 68,1 MWh per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt 2,4 MWh per jaar. Per MWh duurzaam opgewekte energie komt er 0,34 ton minder CO2 vrij; de maximale CO2-reductie van het paleis wordt 23,1 ton CO2 per jaar.

Zwarte panelen

Het Rijksvastgoedbedrijf past maatwerk toe en kijkt wat er wel en niet kan binnen een specifiek rijksmonument. Bij het paleis is er gekozen voor egaal zwarte panelen om het karakteristieke uiterlijk te behouden.

 

Het ontwerp van de verduurzaming past ook binnen de advieslijn ‘Standpunt zonnepanelen op rijksmonumenten’ van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en die van overige betrokken instanties zoals de gemeente Den Haag. 

Nog meer verduurzamen

Naast Paleis Noordeinde worden ook andere paleizen verduurzaamd. In Paleis Noordeinde, Paleis Huis ten Bosch en het Koninklijk Paleis Amsterdam zijn alle lampen vervangen voor led verlichting.

 

Ook wordt er monumentenglas aangebracht en waar mogelijk de isolatie verbeterd. Neem een kijkje binnen via de video, of breng een virtueel bezoek aan het paleis.

 

 

 

 

Meedoen?

Dat kan! In het najaar komt ons netwerk Verduurzamen weer samen om kennis uit te wisselen. Sluit je ook aan?

 

Yes you can blauw

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.