aanmelden nieuwsbrief

Mfakaart button

Zoeken

Ventileren, verwarmen en verduurzamen; ga er maar aan staan

Op donderdag 17 september 2020 komt het Bouwstenen-netwerk onderwijs bij elkaar. We doen dit online vanuit De Rooie Cent. Voor belangstellenden hebben we enkele plaatsen beschikbaar om de bijeenkomst 'in de studio' bij te wonen.

Corona en de verduurzaming 

In maart 2020 zijn we min of meer overvallen door de corona. Er moest van alles (vaak) vanuit huis geregeld worden. Door alle aandacht die dat opeiste, kwam de verduurzaming van de gebouwen soms in het gedrang.

 

Inmiddels zijn we een aantal maanden en een zomervakantie verder en hebben we gezien wat corona concreet betekent voor ons werk; op korte termijn (denk aan de instellingen van installaties voor ventilatie en verwarming), maar wellicht ook op langer termijn (denk aan de omvang van klassen en de inrichting van gebouwen). Door corona zullen wellicht de prioriteiten bij de school verschoven zijn.

Daar gaan we het met elkaar over hebben. 

  • we kijken naar de veranderende opgave als gevolg van corona en de verduurzaming van de gebouwen aan de hand van onze eigen praktijk en de resultaten van divers (landelijk) onderzoek
  • we delen onze visie op het toekomstig onderwijs en de huisvesting nu we gezien hebben wat corona en het klimaatbeleid van ons vraagt. 

Ventileren, verwarmen en koelen

Ventileren, verwarmen en koelen zijn belangrijke onderwerpen bij zowel de bestrijding van corona als de verduurzaming. Met het isoleren van de buitenschil zijn soms verrassende resultaten te halen, maar de installaties blijven vaak een probleem; het inregelen is lastig, ze gebruiken veel energie en warmtepompen werken lang niet altijd naar behoren. Het is een bekend verhaal. Maar dan de oplossing. 

 

We bekijken samen wat we nodig hebben om rond de installaties wijzer en ontzorgt te worden. Wat moeten scholen zelf in huis hebben? Wat heeft de markt op dit punt te bieden? Biedt bijvoorbeeld de pilot BespaarGarant, waarvoor drie bij dit netwerk aangesloten scholen belangstelling hebben getoond, een oplossing? Wat hebben we nodig om dit goed geregeld te krijgen?   

Kennis en kunde

Alle nieuwe regels, opgaven en zaken die ons overkomen vragen nogal wat van een school. Ontzorgings-programma’s zijn mooi, maar het is ook belangrijk in de eigen organisatie voldoende kennis en kunde in huis te hebben om goede beslissingen te kunnen voorbereiden en het werk gedaan te krijgen. We verkennen met elkaar welke rollen daarbij zijn te onderscheiden en hoe we meer aandacht krijgen voor de benodigde personele capaciteit voor onderwijshuisvesting. We streven er naar tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag hier een concreter en meer vergelijkbaar beeld van te hebben, waar we zelf iets aan hebben, maar waaraan ook andere scholen zich kunnen spiegelen.  

 

Programma

10.00 uur

Ontvangst en welkom

10.15 uur

Corona en verduurzaming

10.45 uur

Ventileren en verwarmen

11.15 uur

Kennis en kunde

11.45 uur

Afsluiting

Datum, tijd en locatie

  • donderdag 17 september 2020
  • 10.00 - 12.00 uur
  • Online vanuit de Rooie Cent

Ben jij er ook bij?

Deze bijeenkomst is voor deelnemers aan het Bouwstenen-netwerk voor scholen. We horen graag of je er wel of niet bij bent.

 

Interesse om aan dit netwerk deel te nemen, maar nog geen partner van Bouwstenen? Lees hier meer over het netwerk en/of neem contact met ons op via 033-258 4337 of info@bouwstenen.nl.

 Meer informatie:

Datum: 
donderdag, 17 september, 2020 - 10:00 tot 12:30
Aantal dagen: 
0.50
Open of besloten: 
Besloten
Organisatie: 
BOUWSTENEN (netwerk Onderwijs)

Snel naar

Partner worden?

Corona

Enquête

Verduurzaming van vastgoed tijdens de coronacrisis...

Partners