LinkedInYouTubeTwitter

Anticiperen op de toekomst

Image
Francesco Veenstra

Francesco Veenstra, sinds september 2021 Rijksbouwmeester, denkt tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag op 8 december 2022 met ons mee over de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2023.

 

Al eerder doen medewerkers van zijn bureau dat. Samen kijken we hoe we met de maatschappelijk vastgoedportefeuille goed op de toekomst van Nederland kunnen inspelen.

 

Handelen met oog op de toekomst

Hoe die toekomst er uit ziet weet natuurlijk niemand, maar als het om belangrijke of kapitaalintensieve investeringen gaat, zoals de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed, kan het geen kwaad een aantal scenario’s te doordenken. Hoe wonen, leren en sporten we later? Waar ontmoeten we en zorgen we voor elkaar? Hoe wekken we energie op en waar verbouwen we welk voedsel? Het denken daarover helpt in het denken hoe nu te handelen.

Image
Land en stad

Moedige keuzes maken

"Voor de ruimtelijke opgaven die voor ons liggen bestaat niet één enkele oplossing, maar we moeten aan een veelheid van oplossingen werken," zegt Veenstra op Architectenweb. "En al die oplossingen leggen een claim op de ruimte. Er is genoeg ruimte in Nederland, maar niet voor al die claims, dus we moeten moedige keuzes maken."

Wat als de zeespiegel stijgt?

De Rijksbouwmeester heeft het denken in scenario’s en de te maken keuzes met zijn collega's van het College van Rijksadviseurs een impuls gegeven in een programma Toekomstatelier NL 2100. Dat is een driejarig programma waarin ver vooruit wordt gekeken en tot doel heeft het sectorale denken te overstijgen. Elk half jaar wordt een nieuwe insteek gekozen. Het programma is begin 2022 van start gegaan en daarbij is vooral gekeken naar ontwikkelingen rond de ondergrond; bodem en water. Wat als de zeespiegel stijgt?

Energiearmoede, inflatie en bouwprijzen

Komende jaren worden ook andere scenario’s uitgewerkt door middel van ontwerpend onderzoek. Vooruitlopend hierop denken we met het oog op de toekomst samen met een medewerker van het Atelier Rijksbouwmeester na over de scenario's voor portefeuillesturing. Wat als de inflatie doorzet en de bouwprijzen verder stijgen? De resultaten hiervan delen we met Francesco als input voor zijn bijdrage op de Maatschappelijk Vastgoeddag.

 

 

Ook slim denken?

Kom 8 december 2022 naar de Maatschappelijk Vastgoeddag en laat je door de Rijksbouwmeester inspireren.

 

Image
Aanmelden

Meer informatie

Website: College van Rijksadviseurs
Website: Campagne NL2100
Website: Architectenweb, interview met Francesco Veenstra
Website: Maatschappelijk vastgoeddag 2022
Website: Netwerk vastgoedsturing

 

Image
Maatschappelijk vastgoeddag 2022 PNG

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.