LinkedInYouTubeTwitter

Goed vinger aan de IHP-pols

De rekenkamer-commissie van de gemeente Veenendaal houdt goed vinger aan de pols bij de opvolging van haar advies rond onderwijshuisvesting.

 

Op 5 juli 2021 staat de uitwerking van een van haar aanbevelingen op de agenda van de gemeenteraad. Dan wordt besloten of de ambtelijke organisatie voor onderwijshuisvesting kan worden versterkt, vertellen Jan Telgen en Bertha Achterberg-van der Meijden, voorzitter, respectievelijk secretaris van de rekenkamercommissie in Veenendaal.

Meer aandacht voor IHP

Vorig jaar deden ze onderzoek naar de totstandkoming van het nieuwe IHP en de realisatie van IKC’s in de gemeente. De versterking van de ambtelijke organisatie was een van de drie aanbevelingen die de rekenkamer aan de gemeente meegaf. Daarnaast adviseerde ze het college om meer aandacht te schenken aan het IHP en programmasturing en sneller en explicieter de gemeenteraad van informatie te voorzien. Raadsleden zelf werden geadviseerd om doortastender door te vragen.

Ook fijn voor gemeenteraad

Jan Telgen: “We checken altijd of er iets wordt gedaan met onze adviezen. In dit geval wordt in het raadsvoorstel Kadernota 2022-2025 ook verwezen naar het advies de ambtelijke organisatie te versterken. Dat is natuurlijk hartstikke mooi en ook fijn voor de gemeenteraad dat zij zich ergens op kunnen beroepen.”

Actieve opvolging

Die actieve opvolging is geen gemeengoed, zegt Bertha Achterberg. “In het raadsvoorstel bij een rekenkameronderzoek wordt een extra beslispunt opgenomen met een termijn om de implementatie te borgen. Daardoor kunnen we ook beter monitoren of er iets met onze aanbevelingen wordt gedaan. Zo krijgt het college onder andere de opdracht om de gemeenteraad na een bepaalde periode te informeren over de opvolging van de aanbevelingen. Daarmee wordt het een soort automatische reminder.”

Blijft op de agenda

Op deze wijze blijft ook de gemeenteraad betrokken bij belangrijke onderwerpen. Bertha: “We merken dat het goed werkt dat de gemeenteraad en wij het betreffende onderwerp in het vizier kunnen houden. Dus als je als rekenkamer(commissie) daar grip op kan krijgen, beveel ik zeker andere rekenkamers aan om het ook zo aan te pakken.”

 

 

Meedoen?

Dat kan! Ook bij ons staat “meer aandacht voor het IHP” op de agenda. Op 6 juli 2021 gaan we in op alle actualiteiten op dit gebied. Dat doen we samen met de PO-raad, VNG en mensen uit de praktijk. Zie hier het programma en de mogelijkheid voor aanmelden (gratis voor partners).

Kijk hier voor meer informatie over het partnership.

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.