LinkedInYouTubeTwitter

Een gedeeld schoolplein

Marcel Leenders

Slimmer gebruik maken van ruimte doen ze ook in Oldebroek. De gemeente deelt haar overeenkomst voor het meervoudig gebruik van het schoolplein. 

 

Zo kunnen ook andere gemeenten aan de slag met optimaal ruimtegebruik. “We zien steeds vaker de wens om het schoolplein open te stellen voor de buurt en krijgen daarom veel aanvragen om een exemplaar van deze overeenkomst te ontvangen”, vertelt Marcel Leenders - beleidsmedewerker onderwijshuisvesting.

Schoolplein voor de buurt

De gemeente Oldebroek heeft het schoolplein van een IKC buiten schooltijd openbaar toegankelijk gemaakt. De reden hiervan is dat in de omgeving geen openbare speeltuin aanwezig is. Zowel de wethouder onderwijs, Liesbeth Vos, als de wethouder van speelvoorzieningen, Bob Bergkamp, hebben zich hier hard voor gemaakt. Inmiddels heeft de gemeente een overeenkomst opgesteld waarin het beheer en onderhoud van de speelvoorzieningen is vastgelegd. 

Image
Plein IKC de Vlinder

Eigenaar en beheerder

Marcel heeft samen met de collega jurist van de gemeente en de collega speelvoorzieningen de overeenkomst opgesteld. “We hebben gekozen voor de oprichting van een beheersstichting, omdat er meerdere schoolbesturen en een kinderopvangorganisatie bij betrokken zijn. Deze stichting wordt de eigenaar van het gebouw en het terrein, dus ook van de speelvoorzieningen en neemt het beheer, onderhoud en de verantwoordelijkheid op zich.”

Helft van de rekening

De gemeente draagt eenmalig bij in de kosten voor de aanschaf en betaalt de helft van de kosten voor het onderhoud. “Ook heeft de gemeente het risico voor haar rekening genomen van schade die buiten schooltijd ontstaat”, vertelt Marcel. 

Speeltuin van de buurt

Steeds vaker wordt de buitenruimte van scholen door meer partijen gebruikt. Meestal in samenwerking met de gemeente, maar ook samen met een speeltuinvereniging komt voor, bijvoorbeeld in Tholen.

 

 

Deel ook jouw overeenkomst!

Heb je ook een mooi voorbeeldcontract voor meervoudig ruimtegebruik? Stuur dan een mail naar nieuws@bouwstenen.nl

 

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.