LinkedInYouTubeTwitter

Buurthuizen in de knel

Vanwege de corona zijn ook veel dorps- en buurthuizen gesloten. Er zijn wel veel sociale buurtactiviteiten, maar financieel komen de buurthuizen in de knel.  

 

Vrijwel alle wijkaccommodaties en buurthuizen zijn gesloten. Uit onderzoek van MAEX blijkt dat 92% van de activiteiten niet meer, of in mindere mate, kunnen worden uitgevoerd.

SBI-codes

Voor professionals op de loonlijst van maatschappelijke dienstverleners en zzp-ers is er een financiële regeling beschikbaar. Voor gemeenschapshuizen en vrijwillige wijkbesturen die bijvoorbeeld een pand van de gemeente huren, is er geen landelijke regeling, omdat buurthuizen uiteenlopende SBI-codes hebben.

Compensatie

Buurthuizen die als café bij de Kamer van Koophandel zijn ingeschreven, komen in aanmerking voor compensatie. Dat geldt niet voor buurthuizen die zijn ingeschreven als gemeenschapshuis, lokaal welzijnswerk, beheer van onroerend goed of religieuze organisaties.

Wel kosten, geen inkomsten

Zij hebben wel hun vaste lasten op het gebied van huur en energie. Kosten die normaliter worden gedekt uit activiteiten op het gebied van horeca, catering, verhuur van ruimtes en meer. Deze inkomsten zijn er nu niet, terwijl de vaste lasten doorlopen. 

Initiatieven in geding

Doordat wijkcentra gemiddeld zo’n 70% minder inkomsten hebben dan normaal, komen ook bewonersinitiatieven rondom de corona in het geding. Uit een onderzoek van MAEX in samenwerking met onder andere LSA blijkt dat 47% van de normale initiatieven niet uitgevoerd kunnen worden.

Sociaal anker

Door de sluiting van de wijkcentra is de belangrijke functie van een ontmoetingsplek voor sociale contacten in de buurt komen te vervallen. Juist voor kwetsbare groepen in de samenleving is zo’n sociaal anker van belang.

Veel initiatieven in de buurt

Gelukkig zijn er veel extra initiatieven die buiten het buurthuis voor en door bewoners worden georganiseerd, zoals bijvoorbeeld de ‘beren zoektocht’ voor kinderen, de 'paashaas om huis', een buurtboek schrijven en telefooncirkels in flats. Andere voorbeelden zijn de nextdoor app, welkom bij Voedselbankactie, New bees (bijstaan van nieuwkomers), boodschappendiensten, kaartacties, muzikanten voor verpleeghuizen, burenhulpdiensten, maaltijdbezorging en nog veel meer.

Steun van gemeenten

Veel gemeenten sluiten aan bij deze initiatieven en proberen de activiteiten te ondersteunen, versnellen of op te schalen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere te vinden in Heerhugowaard, Roerdalen en Amersfoort. Ook wordt vaak door gemeenten de huur opgeschort of kwijtgescholden, maar niet elk buurthuis in eigendom van gemeenten.  

Geld op

Het Oranje Fonds had € 3,5 miljoen beschikbaar gesteld voor het ondersteunen van lokale initiatieven, maar door de vele aanvragen is het maximale budget inmiddels bereikt. Nog wel is het Kleine Coronahulp-fonds beschikbaar van maximaal € 2.000,- voor specifieke activiteiten.

Meer informatie

Buurthuizen in de knel

Ondersteuning lokale initiatieven

Fondsen

  • Klleine-coronahulp voor initiatieven op het gebied van eenzaamheid, dak- en thuislozen en voedsel
  • Oranjefonds vanwege de vele aanvragen gesloten

Overige informatie

Lees meer over corona

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.