LinkedInYouTubeTwitter

Drentse dorpshuizen duurzamer

Image
Buurthuis Vries

In Drenthe staan ruim 200 dorpshuizen. De provincie onderzoekt hoe deze gebouwen slim te verduurzamen zodat de ruimte beter wordt gebruikt en de energierekening lager uitvalt.

 

Oude, niet goed ingeregelde verwarmingsinstallaties en het ontbreken van (voldoende) isolatie zorgen voor hoge energierekeningen en veel CO2-uitstoot. Dat moet anders kunnen dacht de provincie…

Pilot gestart

De provincie inventariseerde de dorpshuizen en selecteerde de gebouwen met cultuurhistorische waarde, dat zijn er 35. In een pilot richt ze zich in eerste instantie op 10 dorpshuizen met monumentale of cultuurhistorische waarde. Zo werkt de provincie aan de klimaatdoelen en tegelijkertijd aan het behoud van erfgoed.

Veel laaghangend fruit

Een overkoepelend probleem van alle dorpshuizen is dat ze veel meer energie gebruiken dan nodig is. De provincie heeft de verbeterpunten in kaart gebracht. Daar zat nog veel laaghangend fruit bij, zoals het vervangen van TL- door LED-verlichting.

Samen met gebruikers

Slim verduurzamen vraagt ook om aandacht van de gebruikers. Aron Banninga, projectleider en erfgoeddeskundige bij Archipunt, vertelt op hun website: "Met gebruikers kan je veel winst behalen. Zo was er een dorpshuis waar de biljartverwarming altijd aanstond. Door een simpele tijdklok in te stellen, kan het biljart nog steeds verwarmd worden voor gebruik en besparen ze toch veel energie. Hier ging het om wel € 1.500,- per jaar."

Installaties goed afstellen

Image
Dorpscentrum de Heidehoek Vledderveen

Ook is er veel geld te besparen door goed in de gaten te houden of de installaties doen wat ze moeten doen. Aron: "Op een deel van de dorpshuizen liggen zonnepanelen. Die leveren niet altijd de hoeveelheid stroom die hoort bij de omvang van de installatie. Soms was het rendement maar 65%. De opbrengst werd wel gemonitord, maar omdat het niet bekend was wat de prestatie van de panelen hoorde te zijn, gingen er geen alarmbellen af. Ga je een dorpshuis verduurzamen, dan is het verstandig om iemand aan te wijzen die inzicht in de installatie heeft en het verbruik monitort."

Ook aan de slag met verduurzamen?

De Provincie Drenthe heeft een speciaal programma opgezet voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Daarmee krijgen eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed gratis begeleiding en advies om tot een plan van aanpak te komen. De eigenaren kunnen ook ondersteuning krijgen bij het inrichten en organiseren van het verduurzamen van de gehele vastgoedportefeuille.

 

 

Meedoen?

Sluit je aan bij ons netwerk Verduurzamen en ga met collega’s vanuit het hele land in gesprek over slimme oplossingen.

Yes you can button

Meer informatie

  • Case: Duurzame dorpshuizen (Archipunt, 2022)
  • Webinfo: Vraag en antwoord programma Verduurzamen Maatschappelijk Vastgoed (Provincie Drenthe, 2022)
  • Informatiepagina: Energie en inflatie
  • Informatiepagina: Verduurzamen in 7 stappen
  • Netwerk: Verduurzamen
  • Website: Maatschappelijk Vastgoeddag

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.