LinkedInYouTubeTwitter

1705 Voorsorteren op 2030

Het jaar 2030, het lijkt nog zover weg! Maar dat valt vies tegen; het duurt namelijk nog net zo lang als dat we terugkijken naar 2004. En bij wie staat de moord op Theo van Gogh niet nog vers in het geheugen? Voor we het weten, is het zo maar 2030.

 

Voorsorteren op 2030

Met een aantal professionals uit het netwerk Zorgvastgoed kijken we op donderdag 18 mei 2017 in Café de Rooie Cent in Amersfoort vooruit naar Wonen, Zorg en Leven in 2030. Ellen Olde Bijvank, trekker van dit netwerk, neemt ons mee in het proces van ontwikkelingen. We weten, kennen en kunnen al zo veel, toch blijft het lastig te voorspellen in welke mate vernieuwingsprocessen zich ontwikkelen. 

De digitalisering kent vooralsnog geen grenzen. Als we ons richten op wonen en zorg dan zijn er veel belangrijke ontwikkelingen; de verlenging van onze levensduur, robotisering, klonen van planten en dieren maar bijvoorbeeld ook partijen die “een graantje mee willen pikken” door naast hun primaire product ook allerlei andere (veelal digitale) diensten aan te bieden en de stijgende koopkracht van ouderen.

Voorsorteren op 2030We zijn het er over eens dat de techniek niet stil staat en concluderen dat of iets wel of niet kan eigenlijk alleen een kwestie is van tijd en maatschappelijke acceptatie. Ethiek is in de ontwikkeling rondom wonen en zorg een belangrijk issue. Hoe ver wil je gaan? Wil je wel in een glazen bol kunnen kijken? 

 

In groepjes van 2 praten we verder over de kansen, zorgen, knelpunten en vragen op het gebied van wonen, zorg en zorgvastgoed. Vervolgens praten we plenair over de wenselijkheid van andere verdeelsystemen, het aanbieden van individuele zorg, diensten en welzijn (met name hoe zorgen we voor transparantie voor de doelgroep, wie pakt de regie?) en proberen ons een voorstelling te maken over ht speelveldanno 2030.Welke buitenlandse partijen hebben zich op de Nederlandse markt gevestigd, zijn er nog wel woningcorporaties en hoe hebben zorgorganisaties zich ontwikkeld?

Inline afbeelding 1

Al met al concluderen we dat er veel beweging is en dat het z’n weg wel zal vinden, waarschijnlijk niet zonder horten of stoten, maar al lerende vinden we onze weg.

 

Heb jij al nagedacht over hoe de wereld er in 2030 uitziet en komt dat dan overeen met de manier waarop je dan wilt wonen en verzorgd wilt worden?

 

 

 

What's next

De volgende netwerkbijeenkomst vindt plaats in het najaar en krijgt het thema 'Vraag & Aanbod mee'. Meer info volgt.