LinkedInYouTubeTwitter

Ventileren met lowtech

johan

“De lucht in een gebouw is soms vuiler dan de buitenlucht. Het verbeteren van luchtkwaliteit in een ruimte is in principe heel simpel, namelijk door te ventileren”, zegt Johan Kats, business unit manager van Sweco, “Lowtech als het kan, hightech als het moet”.

Groen binnen of buiten

Johan: “Lowtech-oplossingen zijn de toekomst. Zoiets eenvoudigs als een raam opendoen, kan de hoeveelheid CO2 en vocht verminderen. Maar je laat hiermee ook geluid en fijnstof binnen. Afhankelijk van de omgeving waar het gebouw staat, is het daarom soms beter om technische middelen in te zetten. Juist om ook naar duurzaamheid te kijken, onderzoeken we het toepassen van beplanting. Zowel binnen als buiten het gebouw. Een groene muur buiten, in de buurt van het open raam, heeft bijvoorbeeld een positief effect op het binnenklimaat.”

Het vak vernieuwentoren

“De urgentie wordt steeds meer gevoeld. Dankzij de subsidie die organisaties kunnen krijgen, gebeurt er gelukkig steeds meer. Willen we verder komen op dit terrein dan is volgens Johan meer geld en vernieuwing nodig. “Innovatie en professionals die met een frisse blik naar de transitie kijken. We kunnen het vak ook vernieuwen, door vaker samen te werken met universiteiten en hogescholen. Juist bij de lowtech-oplossingen. Om die verder te brengen moeten we nog veel onderzoeken en experimenteren. Zo kun je bijvoorbeeld een oude techniek gebaseerd op schoorstenen toepassen om gebruikte lucht af te voeren. Zulke creatieve oplossingen vind ik enorm inspirerend.”

Inspirerende voorbeelden

Op diverse plekken in Nederland is die natuurlijke ventilatie weer geïntroduceerd. Zo is in het Duurzaamheidscentrum Assen en in het Langeveld Building in Rotterdam gebruikgemaakt van natuurlijke ventilatie. Op de site van Bouwstenen hebben we er een aantal verzameld. We ontvangen ook graag jouw voorbeelden en ervaring. 

 

 

Meedoen? Dat kan

Deel online ook jouw ervaring met natuurlijke ventilatie of andere duurzame maatregelen.

 

Ook leuk, sluit je aan bij een van onze netwerken.  

Image
Yes you can petrol enkel png

Meer informatie

  • Bericht: Geef een gezond binnenklimaat meer prioriteit (Sweco)
  • Bericht: Transferium geeft lucht aan ‘s-Hertogenbosch (Sweco)
  • Webinfo: Ventilatie - natuurlijk (Bouwstenen)
  • Webinfo: Duurzaam en fris (Bouwstenen)

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.