LinkedInYouTubeTwitter

Ruimte voor bewegen

Image
Michael Welten

Een goed gebouw in de eigen buurt kan ervoor zorgen dat mensen meer bewegen. Dat zien ze ook in Rotterdam. 

Slim omgaan met ruimte: dat is het uitgangspunt van de Sportnota Beweegvriendelijke Stad van de gemeente. De komende tien jaar staan er in Rotterdam 86 verouderde gymzalen op de planning om te moderniseren.

Glow-in-the-dark apenkooien

Image
Sportcirkel Rotterdam

Gymlessen, freerunnen en glow-in-the-dark apenkooien voor volwassenen: in Rotterdam heeft een sporthal allerlei gebruikers. "De ruimte is schaars in onze stad, die moeten we slim benutten", zegt Michael Welten, beleidsadviseur sport bij de gemeente. "Daarom werken we met met een zogeheten sportcirkel. Daarmee bepalen we waar sportaccommodaties moeten komen in de verdichtende stad. Bij elke hal die aangepakt wordt, kijken we gelijk of we niet beter losse hallen kunnen vervangen voor één multifunctionele sporthal."

3 IHP’s op elkaar

"Als je iedereen in beweging wilt krijgen, moet je er wel infrastructuur voor hebben. We hebben daarom naast een IHP onderwijs, ook huisvestingsplannen voor gymzalen en sport. We leggen die drie IHP’s op elkaar zodat we beter kunnen combineren. Elke gymzaal bij school krijgt standaard een eigen ingang, zodat de ruimte ook na schoolsluiting door anderen gebruikt kan worden."

Image
Remon Waas

Overvolle opberghokken en loze ruimte

Ook in de hallen zelf wordt slimmer met ruimte omgegaan, vertelt Rémon van Waas van Sportbedrijf Rotterdam. "We zien het allemaal: overvolle opberghokken, kleedkamers die veel ruimte innemen en en douches minder gebruikt worden. Dat is zonde, in een Programma van Eisen kan je daar veel beter rekening mee houden." Het Sportbedrijf Rotterdam gaat daarom actief met gebruikers in gesprek over wat er nodig is aan bijvoorbeeld materiaal en zoeken slimme oplossingen.

Meer moderne snufjes

"Als je als een sporthal of gymzaal binnenkomt, moet je zin krijgen om te bewegen", zegt Rémon. "Maar niet elke zaal is aantrekkelijk. We zijn begonnen met onze zalen te moderniseren en te voorzien van de nieuwste snufjes. De gymzaal op de Klein Coolstraat, vlakbij Rotterdam Centraal, is onze showcase. We hebben daar een muziekinstallatie, interactieve wall, led vloer en 'wall jumper'. Hierdoor is de ruimte aantrekkelijk voor verschillende groepen gebruikers: van schoolklassen doordeweeks tot freerunners in het weekend."

Met ons netwerk Sportief Vastgoed hebben we in maart 2022 een bezoek gebracht aan de hal in Rotterdam. In het najaar staat weer een bijeenkomst op locatie gepland.

 

 

Meedoen?

Dat kan! Sluit je ook aan bij het netwerk Sportief Vastgoed, bekijk de mooiste locaties en ga met collega’s in gesprek over wat er speelt binnen jouw vakgebied.

Yes you can petrol

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.