LinkedInYouTubeTwitter

Deventer wint prijs

prijs

De gemeente Deventer heeft de prijs gewonnen voor de gemeente die in haar begroting het meeste inzicht geeft in haar vastgoedportefeuille. De prijs werd 14 december 2023, tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag, door wethouder Dylan Logtenberg van Veenendaal uitgereikt aan Jordy Daneel portefeuillemanager vastgoed van Deventer.

Volledig beeld kosten

Deventer onderscheidt zich volgens de jury doordat ze in de begroting meer inzicht geeft in de kosten en baten dan andere gemeenten, zelfs meer dan andere grote gemeenten doen. Dit doen ze door niet alleen onderhoudskosten te rapporteren, maar ook een volledig beeld te geven van de kosten die behoren tot haar vastgoed. Ten opzichte van haar begroting vorig jaar, heeft Deventer grote stappen gemaakt.

Betere besluiten

De jury hoopt dat andere gemeenten dit voorbeeld volgen. Daarmee krijgen burgers, raadsleden en bestuurders meer inzicht in wat schoolgebouwen, buurthuizen en sportaccommodaties de gemeenschap kosten en kunnen ze daar beter over beslissen. Zeker nu er veel in de gebouwen geïnvesteerd moet worden om ze te verduurzamen en gemeenten financieel onder druk staan, is dit relevant.

Deskundige jury

De jury, bestond uit Marcel van Gooswilligen, raadslid in Houten, Antine van de Groep, partner bij Eshuis Accountants en Adviseurs en Paul Mooij, financieel strategisch adviseur bij de gemeente Amsterdam. Zij baseerden hun oordeel op een onderzoek uitgevoerd door de trainees van Bouwstenen. Ook de begrotingen van de gemeenten met een trainee zijn bij het onderzoek betrokken.

Jaarlijkse prijs  

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt. In 2022 won Den Haag en in 2021 Almere. De jury is verheugd te zien dat er elk jaar meer gemeenten serieus met haar begroting om gaan. Eerder kwam het wel voor dat jarenlang dezelfde tekst in de begroting werd opgenomen.

Aanvulling op beoordelingskader

‘s Middags tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag was er een sessie over de nieuwe Europese verantwoordingsregels. Mogelijk leiden die tot een kleine aanpassing van het kader waaraan de begrotingen komend jaar worden getoetst.

 

 

Meedoen? Dat kan

In het gemeentelijk netwerk financiële experts wisselen we kennis en ervaring uit. Tijdens de eerstvolgende bijeenkomst bespreken we ook de resultaten van het onderzoek en de eventuele  aanpassingen van het toetsingskader. Zie hier meer informatie over dit netwerk.

Image

Meer informatie

  • Juryrapport: Beste begroting 2024
  • Onderzoek: Maatschappelijk vastgoed in de begroting 
  • Webinfo: Juryrapporten en onderzoeken voorgaande jaren

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.