aanmelden nieuwsbrief

Mfakaart button

Zoeken

Succesvolle BewonersBedrijven

BewonersBedrijven groeien, worden professioneler en maken winst, blijkt uit onderzoek van LSA.

 

Het doel van BewonersBedrijven, die in het leven zijn geroepen voor en door bewoners, is om permanent de leefbaarheid in de directe omgeving te verbeteren. In het onderzoek werden de jaarcijfers uit 2017 van 19 BewonersBedrijven door heel Nederland onder de loep genomen. Gekeken werd naar financiële cijfers, inkomstenstromen, werkgelegenheid en impact op de wijkeconomie en buurtbewoners.

Weinig uit subsidies

De BewonersBedrijven in het onderzoek draaiden samen een omzet van € 3.5 miljoen, waarvan minder dan 10% uit fondsen en subsidies kwam. De belangrijkste inkomstenbronnen zijn het leveren van diensten aan woningcorporaties of gemeenten en het verhuur van vastgoed. 

 

Het aandeel BewonersBedrijven dat winst maakt, groeide in 2017 ten opzichte van het jaar daarvoor. Een deel van deze winst wordt gebruikt voor het supporten van buurtinitiatieven. 

Vrijwilligers

Bij BewonersBedrijven zijn veel vrijwilligers betrokken. In 2017 werd in totaal € 137.000 aan vrijwilligersvergoedingen uitgekeerd. Hiermee werd de koopkracht van vrijwilligers vergroot en kreeg de wijkeconomie een impuls. BewonersBedrijven zorgden verder voor een groei aan dagbesteding, participatieplekken en reguliere banen.

Verbeteren van leefbaarheid

Het concept BewonersBedrijf is afgeleid van de Engelse ‘Community Enterprises’. De bedrijven kunnen als maatschappelijke organisatie winst maken, maar dit geld wordt weer geïnvesteerd in de wijk. De initiatieven zijn bottom-up, vanuit bewoners. BewonersBedrijven zijn onafhankelijk en werken samen met anderen wanneer dit past. Ze verdienen zoveel mogelijk hun eigen geld, en komen zo meer los van subsidies.

 

Het onderzoek is hier te vinden.

 

 

Meedoen?

Word partner en neem deel aan één van onze netwerken; bijvoorbeeld het gemeentelijk netwerk beleid en vastgoed.


 


 

Meer informatie

Snel naar

Partner worden?

Corona

Enquête

Verduurzaming van vastgoed tijdens de coronacrisis...

Partners