LinkedInYouTubeTwitter

Aan de slag met DUMAVA

Image
Papierwerk

Voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed is er weer DUMAVA-subsidie beschikbaar. Deze subsidieregeling is verre van ideaal, maar toch razend populair. Vorig jaar was de pot op de dag van openstelling al leeg. Dus wees er snel bij.

Nu vast voorbereiden

Terwijl je collega’s nog op vakantie zijn, kan jij de aanvraag voor de DUMAVA-subsidie alvast voorbereiden. Vanaf 4 september kan je de conceptaanvraag klaarzetten op de portal van Mijn RVO. Dan hoeft je op 18 september 2023 om 9.00 uur, als de portal echt open gaat, alleen nog op “indienen” te drukken.

Meer geld dan vorig jaar

Er kan een aanvraag worden gedaan voor minimaal € 5.000 en maximaal € 2,5 miljoen. Er is een groter budget dan vorig jaar beschikbaar, namelijk € 190 miljoen. Gezien de benodigde investering om al het maatschappelijk vastgoed te verduurzamen is dat een druppel op de gloeiende plaat. Ook over de inhoud van de regeling (incidenteel in plaats van structureel geld) en de wijze van verdelen (niet voor iedereen) is het werkveld niet enthousiast. Maar het is geld en voor wie vooruit wil vaak de enige mogelijkheid iets extra’s te doen.

Image
Duurzaam bouwen in GPR gebouw

Energieadvies of GPR-gebouw

Om voor subsidie in aanmerking te komen moet je een energieadvies of een GPR-gebouw certificaat kunnen overleggen. Heb je die nog niet. dan wordt het aanpoten.  

Nieuwe regeling in de maak

Terwijl het werkveld druk is met aanvragen werkt het ministerie van BZK al aan de opvolger van de DUMAVA-regeling. Naar verwachting wordt het concept van de nieuwe regeling begin oktober 2023 gepubliceerd en kan iedereen daar dan weer op reageren (internetconsultatie). De nieuwe regeling worddt dan naar alle waarschijnlijkheid 1 april 2024 van kracht. We denken vanuit het Bouwstenen-netwerk actief mee.  

Image
Planning Dumava Tranche 3
 

Meedoen?

Dat kan. Als u specifieke ervaring wilt delen of ideeën heeft voor verder onderzoek, horen we dat graag. Stuur dan een mail naar nieuws@bouwstenen.nl

Yes_you_can_blauw

Meer informatie

  • Webinfo: Subsidieregeling DUMAVA (RVO)
  • Webinfo: GPR gebouw (WE adviseurs)
  • Webinfo: Subsidies, inclusief inspraakreacties (Bouwstenen) 
  • Brief: Bouwstenen-reactie op internetconsultatie DuMaVa
  • Bericht: Liever één grote pot (Bouwstenen, 6 juli 2022)
  • Bericht: Miljoenen kunnen beter besteed (Bouwstenen, 19 april 2022)

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.