LinkedInYouTubeTwitter

5.4 Adequate organisatie en exploitatie

 

Keurmerk ChefproofDe gebruiker richt zijn organisatie en exploitatie zo in dat de beoogde maatschappelijke meerwaarde kan worden gerealiseerd. Ze legt daarover verantwoording af aan haar eigen toezichthouders en (aanvullende) maatschappelijke financiers. 

 

Toelichting
Deze spelregels zijn vooral relevant voor multifunctionele accommodaties waarbij meerdere gebruikers ruimtes delen. Om een dergelijk gebouw goed te kunnen laten functioneren is het van groot belang dat de organisatie in het gebouw aansluit bij de ambities van de partijen.

 

Voor de invulling zijn diverse organisatiemodellen denkbaar. Vier voorbeelden van (archetypische) organisatiemodellen worden hier genoemd.

  1. Gebruikers werken samen in een verzamelgebouw. De eigenaar verhuurt (of stelt ter beschikking) direct aan gebruikers die hun services zelf regelen, eventuele gemeenschappelijke ruimtes en diensten worden via de eigenaar verrekend.
  2. Gebruikers zetten een gezamenlijke serviceorganisatie op. De eigenaar verhuurt direct aan gebruikers, beheer van de gemeenschappelijke ruimte en diensten worden door de gezamenlijke serviceorganisatie geregeld.
  3. Eén van de gebruikers treedt op als hoofdhuurder. De eigenaar verhuurt het gehele object aan één van de gebruikers, deze is verantwoordelijk voor de onderhuur en de services aan andere gebruikers.
  4. Centrale exploitant (de baas). De eigenaar verhuurt het gehele object aan een aparte, professionele  exploitant, deze is verantwoordelijk voor onderhuur en services aan andere gebruikers.

 

Vier organisatiemodellen voor MFA's

 

Bron
Netwerk Samen onder één dak (oktober 2016) 

 

Begrippen
Multifunctionele Accommodatie (MFA)

 

Meer informatie