LinkedInYouTubeTwitter

2210 Opschalen en snel aanbesteden

 

Vrijdagochtend, 14 oktober 2022, ontvangt Ingrid de Moel van Bouwstenen vier gasten aan tafel in de Rooie Cent en zo'n 30 online.

Als je doet wat je deed

De gasten hebben ieder hun eigen verhaal en veel te delen. Bottom line; Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Anders en beter aanbesteden is geen keuze maar een "must" om sowieso nog partijen te vinden die het werk voor je willen doen. Maar wat is anders en beter? Hoe organiseren we dat met elkaar, niet alleen samen met de markt maar ook tussen vastgoed en inkoop in de eigen organisatie.

Opletten geblazen  

De vragen die Ingrid stelt zijn praktisch. Waarom zo? Hoe deden jullie dat? Wie nam het initiatief? Hoe lang hebben jullie er over gedaan? En wat was er nodig om het te laten slagen? Nihad Mesevic van de gemeente Enschede (afdeling vastgoed) en Frank van Sloun van de gemeente Amsterdam  (afdeling inkoop) geven een kijkje in hun keuken bij het in de markt zetten van IKC's en het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Verschillende aanpakken, vanuit verschillende perspectieven en contexten, maar beide heel inspirerend. Het is flink opletten geblazen want er gaat veel over tafel.

Niet meegedaan

Jacobien Muntz Beekhuis van PIANOo en Frank Jansen van BAM bezien het van een andere kant. Jacobien kan niet vaak genoeg herhalen dat de aanbestedingsregels geen belemmering hoeven te zijn. Frank Jansen vertelt dat hij met Enschede heeft gesproken over waarom BAM niet heeft ingeschreven. Zouden we vaker moeten doen. Kunnen we veel van leren en dat blijkt ook zo te zijn; voor alle gasten.

Lastig over te dragen

Professionaliteit (erbij halen), gebruik maken van elkaars kennis en met elkaar over de bedoeling praten zijn belangrijke voorwaarden om tot een goede aanbesteding te komen. Het is lastig om dat goed uitgelegd te krijgen aan raadsleden en bestuurders. Bij inkoop wordt al snel gedacht aan de inkoop van kantoorartikelen. En zo gaat er veel meer over tafel. Te veel om in een impressie op te noemen. Degene die meer wil weten of het (samen met een collega van vastgoed of inkoop) nog eens wil horen, is hartelijke welkom tijdens een sessie op de Maatschappelijk Vastgoeddag.

 

 

What's next?

Vertel ons wat jij uit de bijeenkomst heb meegenomen via onderstaande reactieknop

 

Je bent ook van harte welkom op 8 december tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag. Zie hier het programma en de mogelijkheid je aan te melden.

 

Ik ben erbij

Meer informatie

  • Bericht: Razendsnel aanbesteed, over Enschede (Bouwstenen, 3 oktober 2022)
  • Bericht: Amsterdam gaat anders aanbesteden (Bouwstenen, 6 december 2021)