LinkedInYouTubeTwitter

2017 Impressie Najaarsbijeenkomst

Bomvol informatie, inspiratie en ontmoetingen

Fotoimpressie

Scroll direct naar beneden voor alle beschikbare presentaties.

 

We hadden met ruim 300 deelnemers weer een geslaagde Najaarsbijeenkomst, blijkt uit de evaluatie; informatief, inspirerend en leuk elkaar weer te zien en te spreken.

 

Ingrid de Moel van Bouwstenen en Johan Weijland, wethouder Vastgoed, Onderwijs, Cultuur en Sport in Ede, waren de dagvoorzitters. Zij openden de dag met een korte terugblik op de resultaten van de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2017.

In het zonnetje
Voor Plandatis en Metafoor kreeg de Najaarsbijeenkomst een extra bijzonder tintje. Hun informatiesystemen, O-prognose en VSB Online, werden dit jaar door gebruikers het meest beoordeeld en ze kregen ook de hoogste score. Karin Sleeking van het A+O-fonds gemeenten kreeg ook bloemen én de nieuwe publicatie over rollen in het gemeentelijk vastgoedmanagement uitgereikt. Gemeenten die het gedachtengoed van de 'bedoeling' verder willen toepassen kunnen rekenen op haar steun.  

 

Nieuwe publicaties mee naar huis

Karin was niet de enige die met een publicatie naar huis ging. Er werden er vier gepresenteerd en meegeven; aan iedereen die er was. 

  • In Control! 2017 (een jaarlijkse uitgave over informatiemanagement)
  • Rollen in het vastgoedmanagement
  • Reisroute naar een gemeentelijke portefeuilleplan
  • Schoolfacilities special rond onderwijshuisvesting met artikelen over IHP vanuit de bedoeling, nieuwbouw-renovatie en anders contracteren. 

Was u er niet bij en wilt u ze ook hebben? Zie hier de mogelijkheid tot bestellen.

 

Onderwijs
Spreker Anko van Hoepen, vicevoorzitter PO-raad, betoogde dat gemeenten en schoolbesturen met elkaar in gesprek moeten gaan om tot oplossingen te komen in plaats van elkaar tegen te werken. Goede schoolgebouwen zijn cruciaal voor de leerprestaties van de scholieren. Daarom zou dit punt veel hoger moeten staan op de politieke agenda. De opgelopen achterstand is nu al zo groot dat de komende 10-15 jaar er alleen al op huisvesting een slordige investering van €10 miljard nodig is.

Van 'nee tenzij' naar 'ja, graag'
Marc van Leent stond na 10 jaar eindelijk op het hoofdpodium. Tijdens zijn toespraak ging hij terug naar de publicatie waar het allemaal mee begon: ‘Bouwstenen voor Sociaal’. Hij deed ook een hartstochtelijke oproep om van houding te veranderen: "Waar is de partij die niet reactief opereert, maar proactief. Die niet spreekt van 'Nee, tenzij' maar van 'Ja, graag'."

 

Ook keek hij naar verbeterpunten, dat we de systeemwereld moeten loslaten en meer vanuit de bedoeling moeten denken: "Een bibliotheek kan je zien als een uitleenpunt voor boeken, maar ook als een plek waar verschillende sociale klassen elkaar treffen. Dat laatste perspectief vraagt een andere locatie en ander gebouw als de eerste. Een 'goede' bedoeling geeft richting, samenhang én betekenis." 

 

Sessies

Een belangrijk en zeer gewaardeerd onderdeel van de Najaarsbijeenkomst zijn de parallelsessies. Dit jaar maar liefst 14 stuks, variërend van onderwijshuisvesting met de Commissie Nijpels, en woonzorgvastgoed tot recepten voor hergebruik en professioneel vastgoedmanagement. Maar ook verschillende sessies gericht op het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed of rondom vraagstukken gericht op onderhoud of informatiemanagement. Eigenlijk teveel om op te noemen. Voor een overzicht van alle sessies kijkt u hier. Onderstaand treft u (voor zover openbaar beschikbaar) de presentaties.  

 

Meten is weten

 In het tweede plenaire gedeelte kwam Joanne Meyboom, directeur Building Technologies Siemens Nederland N.V., aan het woord. Zij ziet vanuit de bouw (agenda) verschillende aanknopingspunten voor samenwerking met gemeenten, onderwijs en zorgpartijen. Met name rond het verduurzamen van scholen, ook om het ziekteverzuim terug te dringen en het personeelstekort op te lossen. Hang al uw gebouwen vol met meetapparatuur, riep ze op. Daar leren we van. 

 

Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2018
Ook hebben wij met onze partners een aanzet voor de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2018 gegeven. Met dat werkbriefje gaan we binnen het Bouwstenen-platform aan de slag. Samen sneller vooruit!

 

Alle betrokkenen bedankt voor deze mooie dag. Bedankt voor jullie kennis, ervaringen en dromen. Wij hebben er weer van genoten. En zoals Hanneke Drenth zo pakkend zong in haar Bouwstenen-lied: "Plannen maken we met elkaar, zo maken wij onze dromen waar!"

 

Foto's

Bekijk alle foto's op onze facebookpagina. Hier kunt u ook het, speciaal voor de Najaarsbijeenkomst geschreven Bouwstenen-lied van Hanneke Drenth nog eens beluisteren.