LinkedInYouTubeTwitter

2010 Impact Investor - Safari Eemnes

Op woensdag 7 oktober 2020 komen we voor de derde keer (online) bij elkaar rond de vraag: “Hoe word ik een impact investor?". Dit keer staat het Huis van Eemnes centraal.

Huis van EemnesHuis van Eemnes

Robert-Jan Vos kwam hiervoor graag naar Amersfoort om fysiek en online te vertellen over de investering en impact van het Huis van Eemnes. Hij is daar directeur, maar je zou hem ook sociaal ondernemer kunnen noemen. Of campingbaas, die van het tijdelijk verblijf van zijn gasten, iets extra’s weet te maken. En dat is belangrijk, want het nieuwe gebouw dat Eemnes rijk is (investering € 16 miljoen), doet zelf niets. Het heeft pas impact door wat mensen er (in) doen.

Robert-Jan Vos, directeur Huis van EemnesSom der delen

Eerste deden die mensen dat in 2 gebouwen vanuit 2 organisaties; in een bieb en een soort dorpshuis. Die zijn nu samengevoegd op in totaal  6.300 m2 (investering € 2.540/m2) en hebben een functie voor alle inwoners van Eemnes; in totaal 9.500 inwoners (investering € 1.700 per inwoner). Dat is nogal wat, maar het resultaat is meer dan de som der delen. Robert Jan weet dat goed zichtbaar te maken met cijfers en verhalen.

Aan elkaar geknoopt 

De gemeenten en Robert-Jan hebben het voor elkaar gekregen om alle financieringsstromen aan elkaar te knopen. Daar merken de bezoekers niets van. Dat gaat achterlangs en is fysiek niet zichtbaar. Op de onderste planken van het centrale deel staan de boeken en op de bovenste de bekers van de sportverenigingen. Iedereen snapt dat in Eemnes. Het zijn dezelfde mensen die sporten en boeken lezen, of een biljartje komen leggen. 

Mooie danspartij

Harry Kruiter, Instituut voor Publieke WaardenHarry Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden is ook onder de indruk. Zoiets kan in Nederland. Eemnes is geen Utrecht en Nederland is geen Engeland waar ze het moeten hebben van social impact bonds. Bij ons kan (de gemeenschap het via) de overheid regelen in een democratisch proces. En fijn dat je dan met elkaar iets van kwaliteit neerzet in plaats van iets aftands. Harry is van mooi: Verzorgingsstaat, initiatiefnemers en investeerders hoeven niet tegenover elkaar te staan. Ze kunnen er door samen te dansen ook een mooi feestje van maken...

 

Hij legt uit hoe hij er naar kijkt en geeft een toelichting op de waardendriehoek waar het gaat om rendement, betrokkenheid en legitimiteit. Ook geeft hij een schema mee die je ook kunt opvatten als vier elementaire vragen om een maatschappelijk initiatief te beoordelen. Eigenlijk gaat het er bij maatschappelijke impact steeds om goed aan te sluiten bij een unieke situatie en je bewust te zijn dat initiatieven (hoe klein ook) je iets over het systeem vertellen en het eventueel ook in de goede richting kunnen laten schuiven.

 

Na alle verhalen zijn we extra nieuwsgierig geworden over het Huis van Eemnes. We mogen ook in coronatijd gewoon langs komen van Robert-Jan. Daar gaan we graag op in.

 

3 december 2020 Maatschappelijk vastgoeddag

Alle verhalen en bevindingen van de 3 bijeenkomsten rond het programma 'Hoe wordt ik een impact investor' verzamelen we en bundelen we tot een publicatie die 3 december tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag uit komt. Je kunt je hier alvast aanmelden.

.

 

Meer informatie: