LinkedInYouTubeTwitter

2006 Impact Investor - Safari Utrecht

Op donderdag 18 juni 2020 is het netwerk Beleid & Vastgoed virtueel op bezoek bij MFA De Speler in de Utrechtse wijk Ondiep. De bijeenkomst is onderdeel van het ontwikkelprogramma 'Hoe word ik een impact investor'.

Kennismaking met De Speler

Omdat we niet fysiek op de locatie bij elkaar kunnen komen, spelen we een korte video over De Speler af, die we speciaal voor deze bijeenkomst hebben gemaakt. Samen met de informatie die vooraf is toegestuurd krijgen we een beeld van de context, de bedoeling, de activiteiten, het beheer en de prestaties van De Speler en de sfeer en uitstraling van het gebouw. Daardoor kunnen we meteen de diepte in.

De impact van de investering in vastgoed

We stellen onze (verdiepende) vragen aan Rick de Kogel van de gemeente Utrecht en Tamara Erkelens van DOCK. Hoe krijgen jullie zicht op de maatschappelijke impact van de accommodatie en hoe staat dat in verhouding tot de inspanning die daarbij hoort? Er ontstaat een boeiend gesprek waarin duidelijk wordt, dat er een mooi samenspel is tussen de wijk, het vastgoed en het beleid van de gemeente. De accommodatie staat in dienst van de wijk, door een open programma met ruimte voor input van de buurtbewoners. Ook het driehoeksoverleg tussen vastgoed, welzijnsbeleid en de sociaal makelaar zorgt voor verbinding met de buurt en haar bewoners. 

Attributie en contributie

Daarna zorgt Jochum Deuten van het Waardehuis voor verdieping en inspiratie. Zijn ervaring als onderzoeker naar maatschappelijk rendement komt ons goed van pas en helpt het gesprek vooruit. Jochum structureert de discussie over wat je waaraan mag toerekenen met een bruikbaar model over attributie en contributie.

 

Daarbij benoemt hij twee soorten effecten: directe effecten, zoals bezettingsgraad en waardering van de accommodatie, en indirecte effecten, zoals het effect op gezondheid en eenzaamheid.

 

De drang om alles in getallen en cijfers te verwerken is een valkuil, geeft Jochum ons mee. "Laat cijfers geen antwoord zijn, maar het startpunt van vragen en het daaropvolgende gesprek." Met het gesprek over 'het waarom' krijgen de cijfers betekenis en komen we dichter in de buurt om de impact te kunnen beschrijven. Zie ook de VNG-publicatie over monitoring in het sociaal domein, die mede door Jochum is opgesteld.

Meegevers

Iedereen neemt zijn eigen dingen mee uit het gesprek. Voor wie er niet bij was:

  • Samenwerking en afstemming in driehoeksoverleg tussen vastgoed, beleid en programma is een belangrijk element in de aanpak van Utrecht.
  • Word geen spreadsheet manager. Trek niet direct conclusies na het zien van cijfers; blijf vragen stellen en ga op zoek naar het verhaal achter de cijfers.
 

Ook een impact investor worden?

Meedoen of meedenken met het ontwikkelprogramma 'Hoe word ik een impactinvestor?' Dat kan. Meld je aan voor het netwerk Beleid en Vastgoed. Dan praten we je bij over deze eerste bijeenkomst en kan je meedoen met de verdiepende bijeenkomsten die nog op de planning staan. Daarbij staat steeds een concrete case centraal en verrijkt een deskundige ons met zijn of haar benadering.

 

Meer informatie: