aanmelden nieuwsbrief

Mfakaart button

Zoeken

Het eigendom van een MFA/IKC

Op 1 oktober 2019 komt het juridisch netwerk bijeen in MFA Safari in Maarssen. In deze MFA zit een zwembad, sporthal, jongerencentrum en bibliotheek.

 

Thema van de bijeenkomst is het eigenaarschap bij een MFA; hoe organiseer je dat goed zowel wat betreft het gebouw ('s morgens met juristen), als tijdens de exploitatie (’s middags met netwerk Samen onder 1 dak). 

Actueel thema; miljoeneninvestering

Ondanks alle ervaring de afgelopen 10-15 jaar met MFA’s, blijkt het eigenaarschap nog steeds een probleem dat om meer houvast vraagt. Vooral ook omdat veel scholen en sportaccommodaties aan renovatie of vervanging toe zijn en er, ook in het kader van de verduurzaming, voor miljoenen aan investeringsplannen liggen voor nieuwe MFA’s en IKC’s waarin ruimte meervoudig wordt gebruikt. 

Over het eigendom

Belangrijk daarbij is wie de investering doet, waar de risico’s liggen en wie het eigenaarsonderhoud op zich neemt. Ten aanzien van de financiering van het gebouw spelen er ook zaken rond BTW en subsidie. 

 

Een gemeente of school kan en wil niet altijd het volledig eigendom en in kinderopvang investeren. VvE’s komen niet altijd even gemakkelijk van de grond. En als ze er al zijn willen partijen er soms vanaf vanwege de rompslomp. Er wordt gezocht naar huurconstructies; bijvoorbeeld school huurt van gemeente, of andersom: gemeente huurt van school, met langjarige overeenkomsten en een goede risico-verdeling. En soms is ook dat weer ingewikkeld in verband met de financiering bij bijvoorbeeld sport. Ook constructies met onverdeeld eigendom (waar niet exact is aangegeven wat van wie is) zijn in beeld.

Overzicht en inzicht

Tijdens de bijeenkomst zetten we alle mogelijke juridische eigendomsconstructies op een rij, inclusief voor- en nadelen ten aanzien van investering, financiering, risico en eigendomsbeheer. Tevens delen we, aan de hand van actuele voorbeelden, de ervaring die betrokkenen in de praktijk hebben. Dit vullen we aan met de voorbeelden en ervaring van de aanwezige deelnemers. Gezamenlijk maken we een handig overzicht dat kan dienen als houvast voor volgende ontwikkelingen van MFA’s/IKC’s.

 

Op het eind kijken we wat de essentiële beslispunten zijn en hoe een afwegingskader er uit zou kunnen zien. Ook benoemen we wat nog verder uitzoekwerk behoeft. Daar kunnen we dan in Bouwstenen-verband weer mee verder. Om te beginnen tijdens de Jaarbijeenkomst op 28 november, waar we ’s middags waar we verder praten over de exploitatie van een MFA/IKC.  

Programma

09.30 uur Inloop & ontvangst
10.00 uur Opening
10.10 uur Eigendomsconstructies door Alexandra Boot
10.40 uur

Praktijkvoorbeelden:

- Enschede, Erwin van Proosdij

- Den Bosch, Bart Raemaekers & Erik Leisink

- Veenendaal, Jan Kappers

11.40 uur Eigen ervaringen /Afwegingskader / Hoe verder
12.15 uur Afsluitende lunch

Datum, tijd en locatie

  • dinsdag 1 oktober 2019
  • 10.00 - 13.00 uur
  • MFA Safari, Bisonspoor 237, 3605 JM Maarssen

 

 

Ook meedoen?

Leden van het juridisch-netwerk kunnen gratis deelnemen (wel graag vooraf aanmelden). Geen lid, maar wel interesse? Kom dan een keertje kennismaken voor € 150,- (exclusief BTW). Als je daarna aanhaakt worden deze kosten verrekend. Je kunt je hier aanmelden voor de bijeenkomst.

 

Wil je als lid van het juridisch netwerk ook het middagprogramma bijwonen over de exploitatie van een MFA/IKC? Dan kan je je hier aanmelden.

 

Aanmelden voor de Jaarbijeenkomst op 28 november in Gooiland (Hilversum) kan natuurlijk ook al.

 
Aansluiten bij het netwerk?
Kijk dan hier voor meer informatie over het netwerk Juridische Zaken en de mogelijkheid tot aanmelden. 

 

 


Meer informatie

Datum: 
dinsdag, 1 oktober, 2019 - 10:00 tot 13:00
Aantal dagen: 
0.50
Open of besloten: 
Open
Organisatie: 
Bouwstenen (netwerk Juridische Zaken)

Snel naar

Partner worden?

Corona

Enquête

Verduurzaming van vastgoed tijdens de coronacrisis...

Partners