LinkedInYouTubeTwitter

1609 In Control met BIM

Maandag 26 september vindt in het stadhuis van ’s-Hertogenbosch de bijeenkomst 'In Control met BIM' plaats, over Building Information Modelling. We zijn met zo’n 35 professionals uit het veld aanwezig.

 

BIM is een grote belofte, maar zorg dat je het implementatieproces behapbaar houdt; doe het stapsgewijs. Dat is de algemene teneur tijdens de bijeenkomst.

 

De eerste stappen
Martin Timmermans, hoofd maatschappelijk vastgoed in ‘s-Hertogenbosch, vertelt over hun eerste stappen op het BIM-pad. De gemeente krijgt van Tekenplus een 'offer you can’t refuse': 3D voor de prijs van 2D! Dit geeft uiteindelijk de doorslag voor de gemeente die al wel nieuwsgierig is naar de mogelijkheden.

 

Jos Boetekees van Tekenplus, een sociaal gedreven onderneming, laat zien hoe dat in de praktijk werkt. Het bezit van ‘s-Hertogenbosch is inmiddels al grotendeels uitgetekend in 3D.

 

Toepasbaarheid in de praktijk
Erik Jaspers van Planon spreekt over de bi-directionele toepassing die een koppeling met de meerjarenplanning onderhoud mogelijk maakt. Fred Kloet van Procos Nederland leidt tenslotte de discussie in met een reflectie op de eerste sprekers en verwijzingen naar BIM-activiteiten op andere vlakken. Ook wijst hij op het belang van standaards en protocollen.

 

Spannend proces
Naast ‘s-Hertogenbosch is nu ook de gemeente Gorinchem het BIM-pad opgegaan. Volgens Hans van Breugel van Gorinchem is dat een spannend proces, dat je bewust moet ervaren om de mogelijkheden en onmogelijkheden van BIM te begrijpen. Uit het gesprek dat hierop volgt komen de volgende aanbevelingen naar voren:

  • Stel eerst de waarom-vraag; wat is de (duurzame) informatiebehoefte van je organisatie?
  • Neem je informatiemanager in het proces mee; hij/zij kan je goed adviseren.
  • Als je voor BIM kiest; doe het stap voor stap en ervaar bewust wat de (on)mogelijkheden zijn.
  • Realiseer je dat BIM consequenties heeft voor je organisatie (‘eerst organiseren, dan automatiseren’).
  • Zorg voor een protocol waarmee BIM van nieuwbouw en renovatie bruikbaar gemaakt wordt voor vastgoed- en facility management.
  • Wissel ervaringen uit met ‘peers’ en streef naar standaards en uniforme protocollen.
  • Besef dat BIM uit de wereld van bouwen komt en niet altijd geschikt is voor beheer en gebruik.

Vervolg

Een meer uitgebreider verslag van deze bijeenkost wordt opgenomen in de publicatie ‘In Control 2016’ die op 1 december 2016 uit komt tijdens najaarsbijeenkomst van Bouwstenen. Die dag zijn er ook diverse sessies over informatiemanagment en een kennismarkt waar diverse organisaties zich presenteren. Op het eind van de dag worden de nieuwe punten voor de Agenda Maatschappelijk Vastgoed geinventariseerd op basis waarvan het programma voor volgend jaar wordt opgesteld. 

 

 


Meedoen?

Dat kan:

 

 

 

In Control - coverMeer informatie

 

 

 

Bijlage Size
1609 BIM door Planon.pdf (2.6 MB) 2.6 MB
1609 Den Bosch en BIM.pdf (1.02 MB) 1.02 MB