Bouwstenen voor Sociaal

aanmelden nieuwsbrief

Mfakaart button

Zoeken

 

1603 Spelregels rond verduurzamen

Op donderdag 17 maart 2016 is het volle bak in de Rooie Cent (label B, circulair en geschikt voor dubbel gebruik). Op het programma de verduurzaming van de spelregels. Veel motivatie; vanuit milieu en zorg voor de grote bol, maar ook omdat het een spannend onderwerp is dat de nodige creativiteit vergt.

 

Willem Raaijmakers licht nut en noodzaak van de spelregels en de bollen van de kapstok toe. Jan Kappers legt uit; er zijn begrippen, een spelregel, soms met keuzes en een toelichting en voorbeelden.

 

Gesprekken aan tafel

Dan gaan de verschillende tafels met de verschillende spelregels van de verschillende bollen aan de slag. Ondertussen ervaren we dat het nog helemaal niet zo eenvoudig is een goede spelregel te formuleren en dat het werken aan spelregels minstens net zo belangrijk is als de spelregel zelf. Er gaat veel informatie over tafel en iedereen neemt wel iets mee naar huis. 

 

Na de pauze halen we de oogst binnen. Man, man (of vrouw, vrouw); wat een aanvullingen. Over definities, houvast voor het vaststellen van ambitieniveaus, leveranciers en de beperking van kpi’s, fondsen, sloop, voordeeltjes voor huurders en het luisteren naar gebruikers, meten, monitoring en energie- en duurzaamheidscoaches.

 

Van ruwe uitwerking naar nieuwe regels

Het vergt nog heel wat werk om alles in nieuwe regels te vatten. Gelukkig kunnen we daarbij straks gebruik maken van de ruwe uitwerking van de bijeenkomst die Piet Scheerhoorn alvast voor ons heeft gemaakt, maar toch.

 

Hoe iedereen kan bijdragen

Voor de uitwerking aan iedereen het verzoek:

  • Stuur ons een e-mail met de spelregel die je in ieder geval voor je ziet/tussen moet. 
  • Stuur ons ook de achtergrondinfo die jou en ons kan helpen bij het formuleren van een goede spelregel.
  • Reageer op spelregels die we al (in de maak) hebben. Onder iedere spelregel zit een reactieknop. 
  • Beoordeel ook je eigen informatiesysteem op gebruik rond energie- en duurzaamheid.

Reacties mogen naar evelien@bouwstenen.nl, We hopen op een volle mailbox en stevig discussies. Daar worden we wijzer van.

 

Spelregels Maatschappelijk VastgoedHet vervolg

Marlou Niewold (Apeldoorn) stuurt ons nog haar projectplan voor het verduurzamen van het vastgoed en een voorbeeld van de rapportage aan de raad. Jim Krijnen (Moerdijk) heeft nog een voorbeeld van een spelregel in het huur/gebruikscontract. We ontvangen het allemaal graag, ook om rond te sturen.

 

Komende periode zullen er hopenlijk nieuwe spelregels op de site verschijnen. Het redactieteam zal ze van een gekleurde duim voorzien.

 

 

Ook zullen we nog twee bijeenkomsten rond spelregels plannen, namelijk de spelregels vanuit:

  • de exploitatie en de gebruiker bezien en
  • de financiële (verantwoording) bezien

Op het eind van het jaar gaat het redactieteam er nog een keer doorheen. Ambitie is er een mooie publicatie van te maken.

 

Evaluatie en meer informatie

Goed gemutst en met nieuwe inspiratie praten we nog even na aan de bar en keren we huiswaarts.

 

Voor meer info, de stand van zaken of de mogelijkheden van de spelregels, kun je contact opnemen met een van de leden van het redactieteam.

 

 

 

Snel naar

Partner worden?

Onderzoek gemeentelijk vastgoed

Enquête

Voldoen aan alle wettelijke regels

Partner