LinkedInYouTubeTwitter

Vernieuwbouw school: de beste keuze

Image
Chris Schuckman

De gemeente Nieuwegein kiest voor 'vernieuwbouw' en realiseert daarmee gezonde en duurzame scholen in combinatie met het behoud van jonge erfgoed.

 

Op 19 mei 2022 gaf de gemeenteraad groen licht om Kindcentrum Doorslag op deze wijze aan te pakken. Dat is het eerste project in het kader van het Vitale Scholen-programma van de gemeente.

Ook oog voor erfgoed

Chris Schuckman, projectleider: "Twee jaar geleden dachten we nog aan nieuwbouw voor dit kindcentrum met sportvoorziening. We gingen met omwonenden in gesprek over de locatie, de verkeersafwikkeling en de omvang van de gymzaal. Tegelijkertijd keken we met onze afdeling erfgoed of het gebied van de Doorslag, met veel typerende houtskeletbouw, niet een beschermd stadsgezicht moet worden."

Drie scenario’s onderzocht

Image
De Krullevaar

Samen met bbn adviseurs heeft de gemeente de alternatieven afgewogen. Michaela Brethauer, projectleider bij bbn: "Wij hebben drie scenario's onderzocht: instandhouding, vernieuwbouw en nieuwbouw. Die hebben we beoordeeld op functionele en technische kwaliteit, duurzaamheid, erfgoed, toekomstbestendigheid en kosten. Bij de Doorslag scoorde vernieuwbouw op alle aspecten veruit het hoogst."

Unaniem door de raad gekozen

Het advies voor vernieuwbouw is eind mei 2022 gepresenteerd aan de gemeenteraad. Chris: "We kregen veel lof voor deze keuze en het werd unaniem aangenomen. Blij dat ook de raad ziet dat dergelijke gebouwen uit de jaren zeventig het behouden waard zijn. Het doel is om zoveel mogelijk multifunctionele accommodaties met educatief karakter te realiseren. Van kinderopvang tot basisonderwijs: alles bij elkaar in één gebouw."

Stuwmeer aan verouderde scholen

Nieuwegein is niet de enige gemeente met verouderde scholen. Vooral jaren '70 en '80- steden hebben een stuwmeer aan scholen en sportaccommodaties die tegelijkertijd moeten worden aangepakt. Chris: "We willen een case maken waar ook andere gemeenten wat aan hebben. Hoe maak je het haalbaar op gemeenteniveau? Dat gaan we verder met bbn onderzoeken."

 

 

Meedoen?

Dat kan! Sluit je aan bij ons netwerk en denk mee over hoe we sneller alle scholen functioneel, gezond en duurzaam maken.

Yes you can petrol

Meer informatie

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.