Bouwstenen

aanmelden nieuwsbrief

Mfakaart button

Zoeken

 

Ruim €500/m2 en veel werk

500 euro

Het versneld verduurzamen van het maatschappelijk vastgoed kost minimaal € 500,- per vierkante meter aan extra investering en een enorme inspanning van alle betrokkenen.

 

Dat werd duidelijk tijdens de Bouwstenen-jaarbijeenkomst eind 2019. Het betreft hier een eerste inschatting met veel slagen om de arm van de kosten om gebouwen te verduurzamen naar 95% CO2-reductie. 

Openbare bronnen

Deze eerste inschatting is gemaakt door Repubiq en gebaseerd op data uit diverse openbare bronnen. Daarbij is gekeken naar 45 verschillende type gebouwen die veel in de gemeentelijke vastgoedportefeuilles voorkomen, zoals buurthuizen, theaters et cetera. Deze gebouwen zijn gemoduleerd, de vormfactoren van de verschillende gebouwen tegen elkaar afgezet en de bouwjaren in beeld gebracht. Vervolgens zijn kengetallen toegepast op het gebied van installaties, isolatie en opwekking van energie binnen de gebouwen.

Niet alles er in 

500 euroHet gaat hier om een bedrag bovenop de ingeschatte kosten voor onderhoud en vervangende nieuwbouw. Daarbij is de opbrengst van de energiebesparing al ingecalculeerd. De kosten om alles georganiseerd te krijgen zijn nog niet meegenomen en ook is nog geen rekening gehouden met andere beleidsdoelen dan CO2-reductie.

Meer dan geld alleen

Vraag is of met dit bedrag de gewenste CO2-reductie kan worden bereikt. Diverse betrokkenen uit het Bouwstenen-netwerk verwachten op basis van hun eigen portefeuille dat dit bedrag wel eens veel hoger kan liggen. Daarnaast gaat het niet alleen om geld. Het werk moet ook nog uitgevoerd worden en daar is ook veel capaciteit voor nodig.

 

 

Meedoen?

De verduurzaming staat hoog op de agenda van Bouwstenen. Mooi als ook uw organisatie partner wordt. Samen komen we sneller vooruit. 

 


 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie

Snel naar

Partner worden?

Corona

Enquête

Voldoen aan alle wettelijke regels

Partner