aanmelden nieuwsbrief

Mfakaart button

Zoeken

€2,2 miljoen voor stadhuis Terneuzen

Patrick Anema Gemeente TerneuzenHet stadhuis van Terneuzen wordt voor € 2,2 miljoen gerenoveerd en verduurzaamd. Dit heeft de gemeenteraad in juni 2020 besloten.

Mogelijk volgen er meer gebouwen, want als eenmaal geproefd is aan laaghangend fruit dan smaakt het mogelijk naar meer.

 

“Het stadhuis wordt als eerste gemeentelijk vastgoed rigoureus verduurzaamd, omdat het comfort van dit bijzondere gebouw uit 1972 te wensen over laat en de energielasten hoog zijn. Door te investeren en de lasten af te zetten tegen de financiële besparing, bleek het al snel interessant om dit gebouw aan te pakken. Daarbij komen nog de voordelen voor het milieu,” zegt Patrick Anema, senior medewerker gebouwenbeheer van gemeente Terneuzen

Groter plan

Het stadhuis is een van de eerste projecten van een groter verduurzamingsplan. “Aan het einde van dit jaar verwachten we onze gemeenteraad een concreet plan aan te kunnen bieden om te werken aan verduurzaming van de totale vastgoedvoorraad van de gemeente,” vervolgt Patrick. 

 

Terneuzen heeft van oktober 2019 tot juni 2020 gegevens verzameld over het energiegebruik van al haar maatschappelijk vastgoed. Inmiddels is zo’n 90% van dit vastgoed voorzien van een energielabel. Op dit moment worden voor de meeste gebouwen ook maatwerkadviezen opgesteld. 

Stadhuis Terneuzen43% CO2-reductie

Streven is het stadhuis van energielabel G naar B te brengen. Omdat het een monument betreft is dit geen verplichting, maar heeft de gemeente wel tot doel gesteld. Dat moet gebeuren door vloer-, gevel-, en dakisolatie en een hybride opstelling voor verwarming en koeling. Alleen in de winter als het heel koud is, wordt er gas verbruikt.

 

Koeling gebeurt nu via een minder efficiënte en verouderde koelmachine. Met de nieuwe opstelling kan in de toekomst eenvoudig worden ingespeeld op ontwikkelingen met betrekking tot waterstof en/of biogassen. Het totale pakket aan maatregelen zorgt voor een CO2-reductie van 43% ten opzicht van de huidige uitstoot. 

Oplevering in 2023

“De werkzaamheden moeten in 2021 starten en in 2023 klaar zijn. In de begroting was eerder € 3 miljoen voor de renovatie opgenomen. Daarvan blijft nu dus € 800.000 over voor andere opgaven waar de gemeente voor staat. Over die andere opgaven beslist de gemeenteraad na het zomerreces,” aldus Patrick Anema.

 

 

Meedoen?

Dat kan. In de komende periode wordt in Bouwstenen-verband samengewerkt aan de verduurzaming van het vastgoed, onder andere in het netwerk Verduurzamen, maar ook in andere Bouwstenen-netwerken.

 

 

Meer informatie?

Snel naar

Partner worden?

Corona

Enquête

Verduurzaming van vastgoed tijdens de coronacrisis...

Partners