Bouwstenen voor Sociaal

aanmelden nieuwsbrief

Mfakaart button

Zoeken

 

Flinke stormschade

De storm heeft flink wat schade aangericht bij scholen en ander maatschappelijk vast- goed. Zonnepanelen en luchtbehandelings-installaties op daken blijken kwetsbaar, blijkt uit informatie uit ons netwerk.

 

Vrijwel overal in het land werden dakpannen, zonnepanelen en soms hele luchtbehandelingsunits van het dak geblazen. Soms met forse vervolgschade. Zo viel een luchtbehandelingsinstallatie in Westland door het dak van een school.

 

Bevestiging zonnepanelen
Hoe het komt dat zonnepanelen los raakten, is nog niet precies duidelijk. Er zijn grote verschillen in het land, maar of dat komt door de kracht van de wind of de bevestiging van de panelen aan de onderconstructie (met extra ballast en berekend op extreme factoren) is nog niet helder. Maar als de wind er eenmaal onder zit, dan kan het hard gaan. De bevestiging van de platen aan de frames vraagt mogelijk extra aandacht.      

 

Daken, dakbekleding
Ook daken en dakbekleding moesten er aan geloven. Het glazen dak van het provinciehuis in Den Bosch werd 'omhoog gezogen' door wind en het gebouw werd deels ontruimd. Door de storm beschadigde het dak van voetbalkantine Sporting Almere. En bij sportcomplex van voetbalclub AZC Zutphen waaide het hekwerk grotendeels weg. Bij sportcomplex Omnisport in Apeldoorn raakte een groot deel van de gevelplaten los. De historische stadionmuur van Go Ahead Eagles in Deventer begaf het en bij het Polman Stadion van Heracles Almelo waaiden dakzeilen van de voorzijde. 

In Leusden waaiden zonnepanelen stuk van de nieuwe sporthal, het dak van Roda kantine en van de blaashal MHC.

Scholen
In Amersfoort waaide het dakzeil van de Vrije School. Basisschool Maria Regina in Steenbergen (NB) verloor een groot gedeelte van het dak. Van basisschool Samenspel in Amsterdam zijn drie lokalen onbruikbaar geworden door de storm nadat het dak eraf waaide. En bij basisschool De Kikkenduut in Oisterwijk (NB) viel een boom op de school. In Amsterdam waaiden gevelplaten van de UVA.

 

Kosten 
De totale stormschade in Nederland wordt door verzekeraars geschat op zo'n €90 miljoen. De kosten voor herstel zijn meestal wel verzekerd, maar er is wel vaak een eigen risico (per melding) die partijen uit eigen zak moeten betalen.

Reacties

Het zijn vervelende beelden, de schades en zeker de dodelijke slachtoffersbij de Storm afgelopen week. Waar ik wel ook nieuwsgierig naar ben is hoeveel windenergie heeft de storm opgeleverd? Stel dat we in één zo'n ellendige dag genoeg kunnen verzamelen om de rest van het jaar energie te hebben, wordt zo'n Storm dag ineens toch een iets minder vervelend.

Snel naar

Partner worden?

Onderzoek gemeentelijk vastgoed

Enquête

Voldoen aan alle wettelijke regels

Partner